La UPU, în ultimele 24 de ore

Multe persoane căzute din copac, din cauza amețelilor provocate de căldură (!)

Peste 300 de prezentări au fost la Unitatea Primire Urgențe de la Spitalul Județean Suceava în ultimele 24 de ore, din care doar 3 persoane aveau insolație.
 

În schimb, au fost foarte multe cazuri de persoane care au ajuns cu fracturi de membre în urma căderii din copaci – deh, e vremea cireșelor – pentru că nu se hidratează cum trebuie pe căldură și amețesc: “Sunt cazuri secundare care apar din cauza căldurii, persoane de 60-70 de ani, care se urcă în copac, la înălțime mare, au amețeli și cad, fiindcă în condiții de deshidratare scade tensiunea. Prea multe cazuri afectate direct de căldură nu au fost, având în vedere că s-au tras semnale de alarmă, dar cu siguranță vor apare pacienți cu afecțiuni cronice afectați de caniculă”, a declarat ieri medicul urgentist Tiberiu Brădățan, revenit ca purtător de cuvânt al spitalului. Având în vedere temperaturile ridicate din această perioadă, Ministerul Sănătății atrage atenția populației să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18, să poarte pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Sunt recomandate mai multe dușuri călduțe pe zi, fără să se folosească prosopul pentru a șterge apa, consumul a circa 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete, consumul de fructe și legume proaspete, care conțin o cantitate mai mare de apă, evitând alcoolul și băuturile cu conținut ridicat de cofeină. Trebuie evitate pe caniculă activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.). Măsuri speciale pentru sugari, copii mici și bătrâni Pentru sugari și copiii mici trebuie luate măsuri speciale de protecție împotriva căldurii: realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer, hidratarea corespunzătoare. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale comode și nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi și obligatoriu cu căciuliță pe cap. De asemenea, mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanți. La cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică. Persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice trebuie să-și creeze un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, să se hidrateze corespunzător cu apa plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți, iar alimentația să fie predominant din legume și fructe proaspete. Trebuie consumate numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor, evitând consumul alimentelor ușor perisabile. Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: