Critice

Nici nu-ți imaginezi, ca ziarist, cât de simplu și convingător poți primi o lecție de deontologie jurnalistică de la omul simplu, nu de la profesorii tăi din domeniu! Mă gândesc la dreptul celuilalt de a-și preciza poziția dacă el face subiectul articolului. Credeam că am dovedit ca ziar că știm să ne asumăm gafele, dacă sunt ale noastre, și să le reparăm dacă se poate sau măcar să ne cerem scuze, dar și să dăm șansa celui arătat cu degetul să se apere. De aceea, m-aș fi așteptat ca „vechea cititoare a ziarului Crai nou” care a sunat la redacție ieri dimineață să accepte acest gen de dialog.
 

Dumitru TEODORESCU

Sub anonimatul oferit de telefon însă, cititoarea și-a vărsat supărarea pe subsemnatul pentru că l-aș fi criticat pe Gheorghe Flutur. „Eu nu țin cu Flutur, dar nu se face așa ceva!”, s-a răstit dânsa. Am încercat să-i explic, dar după două-trei „aprecieri” nereproductibile, mi-a închis telefonul. Am rămas vorbind singur. Vorbind despre deontologia relației interumane și mai ales despre întemeierile criticii. Critică mi-a făcut dânsa, cu aprecieri tăioase și cu ton ridicat. Dar eu nu am criticat pe nimeni. Doar dacă a critica înseamnă să încerci să deslușești resorturi care au motivat schimbările din 10 iunie. Căci asta am făcut – fără obrăznicie, fără invective, fără pretenția judecăților definitive, fără acuzații –, nemulțumirea cititoarei nedovedind altceva decât că adesea adulația nu are limite, că politicianul simpatizat nu trebuie atins nici cu o floare. „Democrația” aceasta vine direct din cea de dinainte de 1989. Femeia aceea nu a citit însă articolul, căci a avut tot timpul să sune de vineri până ieri. A ascultat probabil o emisiune la care un distins și avizat cititor de presă m-a acuzat exact de aceleași lucruri: că l-am criticat pe Gheorghe Flutur. Este grav dacă îmi închipui că nici bunul meu prieten nu a citit articolul? Altfel, mai întâi l-ar fi citit pe post, ca să știe ascultătorul despre ce este vorba, și mai apoi l-ar fi criticat.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: