Sâmbătă și duminică, Zilele Vânătorii

Atmosferă vânătorească perfectă la Hanul Domnesc

Zeci de suceveni au intrat sâmbătă și duminică în curtea Muzeului Etnografic Hanul Domnesc atrași de imaginea bărbaților, îmbrăcați în costume de vânătoare, care se plimbau prin curte și de muzica ce se auzea din stradă.
 

Zilele vânătorii au atras suficient public pentru ca organizatorii – Fundația Culturală Artex și Muzeul Bucovinei – să considere că au însemnat o reușită și să decidă să o mai repete. Manifestarea a început sâmbătă pe la ora 16, în acordurile orchestrei Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, cu proiecții de film, povești vânătorești și tot „tacâmul” obișnuit la o asemenea acțiune. Seara însă, pe poartă au intrat oaspeți mai deosebiți, invitații speciali care, înainte de a intra în atmosfera pur vânătorească, au primit tricouri și căni cu inscripția Hanul Domnesc. Gazda serii, ca de altfel a întregului eveniment, a fost – în afară, evident, de directorul MB, Emil Ursu –, actorul Liviu Manoliu de la Teatrul Național din Iași: „Dorim să vă oferim celebrarea acestui obicei străvechi, să repoziționăm vânătoarea ca o activitate care se situează între sport și artă. Să nu uităm că Hanul Domnesc a fost casa de vânătoare a familiei imperiale”, a spus el. Actorul a invitat publicul să viziteze expoziția de trofee vânătorești de la parterul clădirii, cu exponate aduse tocmai de la Posada, apoi a revenit pe scenă și l-a sensibilizat recitând „Moartea căprioarei”. A urmat Botezul vânătorilor, un moment pur vânătoresc, care se face de obicei celui care obține primul trofeu și care este lovit (blând) cu o nuia în cap de către o domniță tânără și frumoasă. Invitații au avut parte și de o demonstrație de artă culinară, cu produse de vânat, dar nu numai, pe care le-au admirat, dar le-au și gustat, toată lumea înfruptându-se din preparatele și mezelurile din porc, mistreț, urs, iepure etc., din tocana de căprioară cu hribi și mămăliguță. Pe tot parcursul ospățului, în spatele mesenilor, mâncăruri delicioase și mămăliga au forfotit în ceaune mari de tuci. Toate au fost stropite cu vin alb și roșu băut din căni de lut. Nu au putut lipsi melodiile de petrecere interpretate de o formație locală. Seara ar fi fost perfectă, grădina încărcată de trandafiri a hanului cuplând la întreaga atmosferă, dacă unii dintre noi nu și-ar fi amintit că Hanul Domnesc a fost retrocedat și că totul se află acum sub chirie, șansa fiind una singură: Consiliul Județean să îl cumpere și să salveze astfel o clădire istorică și un muzeu prestigios. Hanul Domnesc din Suceava este un fost han medieval construit la începutul secolului al XVII-lea, fiind una dintre cele mai vechi clădiri civile din oraș. În 1786 clădirea figura ca locuință pentru membrii familiei imperiale, când veneau la vânătoare. Restaurarea clădirii s-a realizat între anii 1962 și 1966, sub îndrumarea Direcției Monumentelor Istorice, în 1968 fiind deschisă prima expoziție permanentă de etnografie. În 1986 s-a reorganizat expoziția de bază, ținându-se cont de reprezentarea zonelor etnografice ale județului Suceava, din care se mai păstrează doar partea de la etaj, expoziția de la parter fiind reorganizată în 2003.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: