Avantaje pentru studenții USV în anul academic următor

Reduceri la taxe de 50-90% și creștere la fondul pentru burse

Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava va oferi anumite avantaje studenților săi, în anul academic următor, care se reflectă în reduceri de taxe la 6 facultăți și fonduri mai mari pentru burse, a declarat rectorul USV, prof. univ. dr. Valentin Popa.
 

Universitatea Stefan cel Mare

Taxele de școlarizare pentru anul universitar viitor, la studiile de licență, zi, sunt cuprinse între 1.600 și 4.000 de lei pe an. Facultățile Educație Fizică și Sport, Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Mecanică și Mecatronică, Litere și Științe ale Comunicării, Silvicultură, Științe Economice și Administrație Publică oferă reduceri parțiale la taxa de școlarizare, care merg de la 50 la 90%, de care pot beneficia cei mai buni 2-5 studenți, în funcție de facultate, admiși în regim cu taxă. La Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, de pildă, primele 4-5 locuri vor beneficia de reducere de taxă de 90%, fiind specializări cu taxă de 1800 de lei pe an, respectiv 1600. Tot cu reduceri de 90% la taxe „operează” și Facultatea de Mecanică, unde taxele sunt de 1600 lei, la Științe Economice reducerile la unele specializări fiind de 80%. Reduceri la taxe de 50% sunt la cele două specializări de medicină din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, Nutriție și Dietetică și Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, unde taxele ajung la 4000 lei. Rectorul Popa a explicat că la aceste specializări de medicină taxele sunt mari fiindcă și coeficienții de cost sunt mult mai ridicați față de altele, având o valoare de 2,25, față de 1, cât este coeficientul de cost la istorie, de pildă: „Taxa mai ridicată rezultă din faptul că la aceste specializări învățământul se desfășoară în laboratoare dotate, unde se lucrează cu echipamente extrem de costisitoare, de aceea și costurile sunt ridicate”. Referitor la suplimentarea fondului de burse alocat de MECT, rectorul Valentin Popa a precizat că acesta va crește din venituri proprii ale USV cu aproximativ 40%. „Am reușit să identificăm surse financiare din venituri proprii și vom suplimenta fondul de burse fără a afecta însă fondul de salarii. Au fost identificate surse și resurse suplimentare ca să nu se limiteze la un singur an, ci să aibă efecte și în următorii”, a mai spus rectorul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: