Rețete

Nu, nu trebuie să-l știți cu toții pe A.N. Chomsky, lingvistul american despre care eu mărturisesc că, din cursuri și cărți, l-am cunoscut în urmă cu vreo 20 de ani. Și abia mult mai târziu am aflat că activitatea politică nu-i era străină, că și astăzi ar fi fiind mult prețuit de stânga din SUA. Dar simpatizant al stângii nu sunt; cum nu sunt nici al dreptei și nici chiar al centrului mai mereu ambiguu, întrucât consider că, în societatea modernă a comunităților, modelele politice „pure”, scorțoase, exclusiviste, intolerante sunt lipsite de eficiență. Dar cred că merită citite și avute în vedere (mai ales acum, într-o campanie electorală) câteva rețete formulate de Chomsky vizând, în opinia sa, strategii de diversiune, „manipulări generale” ce se aplică oriunde în lume pentru ca atenția oamenilor oarecare să fie deviată de la țintele reale ale grupărilor politice și financiare.
 

L.D. CLEMENT

Le condensez în cele ce urmează. > Distragerea atenției de la problemele sociale reale și devierea ei către subiecte minore, însă de mare impact emoțional. > Generarea de probleme care să implice profund opinia publică, pentru ca apoi să oferi soluții de înlăturare a acestora. > Aplicarea graduală a măsurilor dure, încercând să obții pentru ele acordul celor cărora le sunt adresate. > Să te adresezi celorlalți ca și cum ei n-ar pricepe nimic, încercând să generezi o prăpastie între cauze și efecte. > Să faci mereu apel la emoții, cel mult la sentimente; nu la rațiune. > Să nu dai mulțimii știință, dar să-i dai mereu divertisment. > Să încurajezi mediile care se adresează indivizilor fără cultură, încercând să sporești masa acestora. > Să stimulezi sentimentele colective de vinovăție și de neputință. > Să te folosești de toate instrumentele științifice existente pentru a cunoaște vulnerabilitățile indivizilor; să te folosești de instrumentele mediatice pentru a discredita respectivele instrumente științifice… „Tu te-ntreabă și socoate…”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: