Punctul central al acestei ediții a proiectului „Pelerin în Bucovina”

Aniversarea a 500 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Hagigadar

Manifestări ample vor fi organizate la Suceava în luna august cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Hagigadar, evenimentul urmând a fi punctul central al ediției din acest an a proiectului „Pelerin în Bucovina”.
 

Hagigadar

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus într-o conferință de presă că proiectul „Pelerin în Bucovina” lansat de CJ Suceava în urmă cu un an, va merge de la sine și că vor fi implicate asociații de turism. El a arătat că în acest an punctul important al pelerinajului prilejuit de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului va fi Mănăstirea Hagigadar, din apropierea Sucevei, mănăstire care împlinește 500 de ani de la înființare, dar că totodată pelerinajul include și Mănăstirea Putna și Basilica Minor din Cacica, toate cele trei biserici având hramul Adormirea Maicii Domnului. Președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, a declarat, joi, la Suceava, că în acest an se împlinesc 500 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Hagigadar, construită în anul 1512 lângă Suceava, monument de o importanță excepțională pentru poporul armean. „Este prima mănăstire ortodoxă armeană care s-a construit în afara ținuturilor istorice și a Ținuturilor Sfinte”, a spus Vosganian. El a arătat că în luna august va veni la Hagigadar patriarhul tuturor armenilor, invitații fiind făcute și conducerii Guvernului Armeniei, ca și Guvernului României. „Vor fi oficialități de primă mărime”, a spus președintele Uniunii Armenilor din România. El a mai arătat că, pe lângă festivitățile organizate, va avea loc și o dezbatere de natură științifică privind rolul diasporei armene în municipiul Suceava. Biserica Mănăstirii Hagigadar, care înseamnă „biserica dorințelor”, este un important loc de pelerinaj pentru armenii din România și din diaspora. De peste 100 de ani, în duminica din preajma Adormirii Maicii Domnului are loc pelerinajul de hramul Mănăstirii Hagigadar. Mănăstirea Hagigadar a fost construită în anul 1512 de doi frați, negustori armeni. Programul turistic inițiat de Consiliul Județean Suceava și intitulat “Pelerin în Bucovina” presupune un pelerinaj în perioada 15 iulie – 15 august de la Viena în Bucovina, cu prilejul sărbătorii religioase Adormirea Maicii Domnului, fiind sprijinit și de autoritățile austriece. Proiectul „Pelerin în Bucovina” a fost lansat anul trecut, pe 15 iulie, la Viena, când un grup de cicliști a plecat spre Bucovina având ca destinații Basilica Minor din Cacica, Mănăstirea Putna și Biserica Hagigadar din Suceava, toate trei având hramul Adormirea Maicii Domnului, în 15 august.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: