Aeroportul – 50 de ani de existență

Aeroportul “Ștefan cel Mare” Suceava a împlinit, vineri, 50 de ani de existență, ocazie cu care președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a felicitat întregul personal al Regiei Autonome Aeroportul Internațional ”Ștefan cel Mare” Suceava, colaboratorii și pe cei care asigură protecția navigației aeriene, controlorii de trafic, pe cei de la punctul vamal, de la poliția transport aerian și poliția de frontieră.
 

Șeful administrației județene a spus într-o conferință de presă că la 1 iunie 1962 a plecat prima cursă de pe aeroportul sucevean spre București, având 40 de pasageri la bord, iar biletul a costat 17,5 lei. El a arătat că în 1962 pista aeroportului era cu iarbă, că în 1967 a fost construită pista betonată, iar apoi s-a construit aerogara. „Cel mai mare cadou este că aeroportul se modernizează prin proiectul de 40 de milioane de euro”, a spus Flutur. Președintele CJ Suceava a precizat că în luna august urmează să fie selectată firma care va executa lucrările de modernizare a aeroportului. Firma Ecoterra elaborează proiectul tehnic, caietele de sarcini și detaliile de execuție pentru Turnul de control și amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigație aeriană tip ILS și reactualizează proiectele tehnice, caietele de sarcini și detaliile de execuție pentru modernizarea suprafeței de mișcare și balizaj la Aeroportul Suceava, cu varianta de pistă elastică, ținând cont de ultima variantă a studiului de fezabilitate avizat în anul 2011 și în conformitate cu cerințele avizelor AACR. Proiectul de modernizare a Aeroportului Suceava, în valoare de 39,5 milioane de euro, cu finanțare de la UE, bugetul național și județean, a fost deschis în noiembrie 2011, fiind primul aeroport din țară care se modernizează prin POS-Transporturi. În urma investițiilor, care vor fi finalizate în luna martie 2014, pe aeroport vor putea opera avioane de tipul Boeing 767 seria 300, cu 290-350 de pasageri, sau cargo, care pot transporta 100 de tone de marfă. Avionul de referință actual pentru aeroportul sucevean este ATR 42. Din 4 iunie, pe aeroportul sucevean vor fi redirecționate cursele de pe Aeroportul Iași, deoarece pista aeroportului ieșean se modernizează.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: