Portative politice

M-am numărat poate printre puținii interesați să vadă dacă la ediția din acest an a Eurovision va câștiga Grecia. Nu fiindcă ar fi avut o melodie cu care să pretindă o astfel de victorie, ci ca un eventual semn de bunăvoință al Europei față de acest stat despre care ni se spune că se află pe marginea prăpastiei. După cum deja știți, locul I a fost adjudecat de reprezentanta Suediei și, probabil, este o alegere ce poate fi apreciată drept corectă, inclusiv corectă politic, din orice loc al Europei. N-a fost să fie nici Spania – despre care voci iberice spuneau că nici nu trebuie să fie, întrucât țara lor n-ar fi în stare să organizeze finala din 2013; nici… România – unde deja se fac aprecieri cum că locul 12 ar fi fiind „un dezastru”, „o decepție”, „un eșec”.
 

L.D. CLEMENT

Se poate presupune lesne că, dacă ar fi fost cumva să fie, nici România n-ar fi avut cu ce. Cum au avut, acum, azerii și statul lor, privit cu simpatie și la București (vezi bustul lui Heydar Alier din parcul Tei, vezi relațiile recente dintre cele două țări), și la Moscova, și în Occident. La Baku – oraș ce se transformă dintr-o capitală de fostă republică socialistă sovietică într-o capitală purtând trăsături clare de megalomanie orientală – sala pentru concertele de săptămâna trecută s-a construit în doar 8 luni. Iar pretextul muzical a făcut a se uita că președintele azer (din 2003), nababul dr. în istorie Aliev, este privit adesea ca șeful unui „regim autoritar” cf. „The Economist” (a câștigat al doilea mandat cu aprox. 90% din voturi, ulterior aranjându-și perspectiva de a rămâne președinte pe viață…), care încalcă drepturile omului, inclusiv libertatea presei, că situația conflictuală din Nagorno Karabakh rămâne în continuare delicată. Dar am vorbit despre muzică. Iar dincolo de scenă, despre petrol, bani și putere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: