„Când în Biserica Slavei Tale stăm, în Cer pare că ne aflăm !”

Sfințirea Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe”, de lângă Cimitirul Pacea

Moment înălțător de sfințenie, duminică, 13 mai a.c., a cincea după Paști, a Samarinencei, la Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință” situată în imediata vecinătate a Cimitirului „Pacea” din Suceava, biserică ce a fost sfințită de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor ales de preoți și diaconi.
 

În mijlocul celor câteva sute de credincioși prezenți la Sfânta Liturghie oficiată în aer liber, pe o vreme potrivnică acestui anotimp, s-a aflat și primarul Ion Lungu. „Sufletul omului simte nevoia firească să se roage; unde anume, zice Hristos, în tot locul, căci Duh este Dumnezeu. Sfânta biserică este un locaș de închinare, la fel ca și icoana, în care ne rugăm în duh lui Dumnezeu. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să ne desprindem de cele pământești și cu mintea să ne ridicăm la cele cerești. Când în Biserica Slavei Tale stăm, în Cer pare că ne aflăm”, a spus, în cuvântul său de învățătură, pe marginea Pericopei Evanghelice a Evangheliei după Ioan (cap. IV, vers. 5-42), ÎPS Pimen. „Pe vremea când slujeam la Sfânta Mănăstire Putna, a venit o doamnă cu soțul ei – ea credincioasă, el ateu – și au stat la Sfânta Liturghie și la sfârșit l-am întrebat pe soț ce a înțeles și el mi-a răspuns că nu a înțeles, a simțit. Orice om, chiar dacă nu este ortodox, în adâncul sufletului său îl are pe Dumnezeu.” Arhiereul nostru a mai subliniat, cu referire la faptul că biserica s-a ridicat lângă Cimitirul „Pacea”, unde fiecare din noi avem tați, mame, frați, bunici, surori și unde venim ca să ne rugăm pentru ei, având credința că sufletele lor se află dincolo, chiar dacă oasele lor se află în pământ: „Dacii se bucurau când cineva pleca dincolo și, astfel, iată că ei au receptat ușor Creștinismul și credința în Înviere”. Preotul slujitor Ștefan Hisem a fost hirotesit (chemat) întru demnitatea și vrednicia de iconom stavrofor (purtător de cruce) de ÎPS Pimen. La oficierea Sfintei Liturghii au mai participat, din partea Centrului Eparhial al Sucevei și Rădăuților, pr. Vasile Baltag, consilier administrativ; pr. Cătălin Axinte, consilier pe probleme economice; pr. Nicolae Horga, inspector eparhial; pr. prof. Gheorghe Hostiuc, inspector școlar pentru învățământ religios în cadrul IȘJ; părintele protopop Vasile Irimia de la Protopopiatul Suceava I. Ajutorul pentru ridicarea acestei biserici a venit, destul de consistent, în valoare de 500 milioane de lei vechi, din partea primarului Ion Lungu, după cum a spus celor prezenți, mulțumindu-i totodată edilului-șef, părintele paroh Dumitru Gliga, ca și, de altfel, tuturor celor care l-au ajutat să desăvârșească biserica într-un timp record, de numai trei ani și o lună. „Cu arhiereasca binecuvântare a ÎPS Pimen, moaștele Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina – Tămăduitorul de cancer, Sf. Spiridon al Trimitundei și a altor 72 de sfinți se vor afla spre închinare și folos duhovnicesc în biserica noastră până luni 21 mai, inclusiv, de Sfinții Mari Împărați, întru totul cu Apostolii, Constantin cel Mare și mama sa, Elena”.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI