„Azi cinstim cu omenie și demnitate eroii străini, ruși, ucraineni și de alte naționalități”

Reprezentanți ai Consulatului General al Ucrainei la Suceava, ai Primăriei Suceava, ai Jandarmeriei, Armatei, veteranilor de război și ai altor instituții și asociații, parlamentari au fost prezenți, ieri dimineață, la monumentul Eroilor Sovietici din Cimitirul „Pacea”, pentru a-i comemora pe cei căzuți pe teritoriul nostru în al Doilea Război Mondial.
 

La comemorarea oficială nu au fost reprezentate autoritățile județene, singurul reprezentant al autorităților locale fiind viceprimarul Sucevei, Viorel Seredenciuc. După slujba de pomenire, oficiată în română și ucraineană, a luat cuvântul consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, el mulțumind participanților că au răspuns invitației de a-i omagia pe eroii ruși, ucraineni și de alte naționalități căzuți în luptă: „Această zi este pentru noi o zi de victorie. Și nu numai pentru noi, pentru lumea întreagă, fiindcă la ora actuală trăim într-o lume democratică, într-o Europă unită și sigur că suntem datori față de oamenii care au căzut în luptă. Nu ei au început războiul, dar ei și-au făcut datoria pentru ca noi să trăim în pace și le mulțumim pentru ce au făcut”. Președintele filialei Suceava a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Petru I Mușat”, general (r.) Cojocaru Zaharie, a vorbit despre „relațiile frățești”: „De-a lungul vremii, împreună am dus greul, împreună am purtat și succesele spirituale. Azi cinstim cu omenie și demnitate eroii străini, ruși, ucraineni și de alte naționalități care și-au jertfit viața pe teritoriul țării noastre”. Viceprimarul Viorel Seredenciuc a remarcat că „în fiecare an suntem alături de poporul ucrainean, având „toate gândurile îndreptate către cei care atunci când a fost nevoie s-au jertfit ca noi să trăim în pace și libertate”. Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane la mormintele eroilor. După această ceremonie, la inițiativa consulului Boeciko, participanții s-au deplasat la monumentului eroilor români, unde au depus jerbe de flori. La 9 Mai se marchează Ziua Victoriei asupra fascismului, tot în mai fiind marcată și Ziua Eroilor. Monumentul eroilor sovietici din Cimitirul Pacea Suceava a fost dezvelit în anul 1950, evocând sacrificiul ostașilor în războiul antihitlerist. La circa 10 metri de monument se află grupate cele 95 de morminte ale soldaților sovietici căzuți în aceste locuri. Pe monument este săpată în limbile română și rusă inscripția “Glorie eternă ostașilor sovietici căzuți în lupta pentru libertatea și independența Uniunii Sovietice. Slavă eroicei Armate Sovietice care a eliberat România de sub jugul cotropitorilor fasciști”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: