Hai noroc !

O recentă cercetare a unui institut american (plătită de o companie ce oferă servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice), ale cărei concluzii au fost date publicității cu o lună în urmă, iar de câteva zile au devenit știre la noi, ar arăta că (la americani) nu e nevoie de „foarte mulți bani” ca să fii fericit. Mai exact, ar fi suficient ca o familie să aibă parte de un venit anual de 50.000 USD, iar fericirea-i (ca și) asigurată. Altfel spus, s-ar alimenta o sumă de indicatori personali referitori la familie, securitate publică, confort, spiritualitate, sănătate, viață socială, loc de muncă, timp liber.
 

L.D. CLEMENT

„Poate că banii nu pot cumpăra direct fericirea, dar reprezintă totuși un factor important, determinând satisfacția personală și calitatea vieții” avea să formuleze concluzia președintele companiei plătitoare a studiului. Fiindcă n-am idee câți zeci de mii de euro ar genera satisfacția individuală și socială a românilor, m-am agățat de vorba (happiness) prin care, iată, se exprimă această stare la care ai putea ajunge cu 50.000 USD/an. Și am aflat că e atestată de 5 secole, cuprinzând, în ordine, noțiunile de noroc, prosperitate, satisfacție, bucurie. Așa o fi în cultura anglo-saxonă, apoi la americani, dar noi de la Rîm ne tragem! Însă nu întâmplarea face că vorba latinească, iar pe urmă cea românească, are ca primă noțiune de reazem tot norocul, ba chiar nu cel pe care ți-l faci, ci cel venit pe neașteptate, norocul chior cum s-ar mai zice. Așadar, până la urmă, în esență și nuanțe, informația s-ar traduce astfel: fericirea vine când îți pică așa, cu neștire, vreo 50 dă mii dă parai pă an. Asta dacă ești american. Prezum că rîmlenii s-ar mulțumi și cu mai puțin!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI