Istoriile presei, acum

La un moment dat, totul devine istorie. Și iată că-n aceste zile, după cum v-am anunțat deja, la Chișinău are loc o nouă ediție a congresului internațional de istorie a presei (românești), ediție ce poate fi percepută a fi chiar „istorică”, pentru se desfășoară, în premieră, în Basarabia. Printre numeroasele aspecte de reținut ar fi cel că 3 suceveni susțin comunicări în acest forum (asist. univ. drd. Petru-Ioan Marian, „Orientări în cercetarea narativității jurnalistice”, lector univ. dr. Vasile Ilincan, vicepreședinte al ARIP, „Contribuția lui Pantelimon Halippa la afirmarea și evoluția presei românești din Basarabia”, ambii de la Universitatea „Ștefan cel Mare”, și bucureșteanca la origine dorneancă Emilia Șercan, doctorand la Universitatea București, „Începuturile presei comuniste în România. Modelul de ziar – de la «L’Humanité» la «Pravda»”).
 

L.D. CLEMENT

Că în continuare se poate constata că, în astfel de contexte, presa pare a fi interesantă de a fi privită în detaliile ei cu precădere de cercetători, universitari, doctoranzi, masteranzi etc., dar prea puțin spre deloc de cei care lucrează zi de zi în presă (nu revin asupra motivelor generale pe care le bănuiesc). Că o singură organizație profesională a jurnaliștilor din România are, oficial, (un) reprezentant – Centrul pentru Jurnalism Independent (prin Ion Mazur, “Poziționarea profesională și coeziunea cu tehnologiile informaționale noi – newmedia/ multimedia). Că, apropo de această din urmă temă, interesul congresului nu vizează nicidecum doar prăfuitele foi de odinioară, ci și subiecte de azi, o secțiune (cu 12 înscriși) intitulându-se „Mass-media: între peniță și noile tehnologii/ New-media și blogosfera”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: