Rețeaua

Poate veți fi fiind și dvs. parte a unei rețele de „social media”. Poate că unii dintre dvs. chiar sunteți convinși că, în calitate de astfel de membri, mai activi sau mai pasivi, sunteți un actant media, în sensul că vehiculați (transmițând și primind) diverse informații. Desigur, nu sunteți singurii și nici pe departe cei mai importanți în rețea, oricare ar fi numele ei. Punctele slabe ar putea fi, după concluziile unor cercetări recente, de altfel lesne de înțeles, numărul de „prieteni” și, mai ales, „interesele” lor.
 

L.D. CLEMENT

N-ar fi vorba, aici, doar despre „numărul lui Dunbar”, potrivit căruia e absurd să ai, astfel, mai mult de 150 de prieteni (sau „prieteni”) în relație „virtuală” (în absența unei consecvente relații „reale”), ci despre cui și în ce mod pui la dispoziție o serie de informații: unde te afli (și hoții vor să știe!), în grija cui îți lași copiii (Doamne!, până și pedofilii ar vrea s-o știe!), ce spun fotografiile dumitale (o radiografie perfectă despre mod de viață, bunuri, valori etc.) sau, poate, nu în ultimul rând, cât de influențabil ești față de reclamă, față de informații cărora le ești țintă, ce comportamente de consum etalezi etc. Într-o rețea ca aceasta te vei fi simțind puternic, însă întotdeauna – cu cât mai mare numărul de membri și transferul de informații – rețeaua este puternică. Din această perspectivă, bunăoară, un ziar (ca manifestare mediatică „tradițională”) este inofensiv: îl consumi în intimitate, interacționezi cu el doar când dorești, iar când îl abandonezi (pentru că îți spui că nu-ți mai place) nu-ți păstrează profilul, adresa, numărul de telefon, numele rudelor și prietenilor ș.a.m.d.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: