Rectorul Valentin Popa despre finanțarea pe bază de granturi, la Universitatea Suceava

Scade cu 10-15% numărul locurilor finanțate integral de la buget, crește numărul celor cofinanțate de student

Rectorul Universității “Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a declarat ieri că, în contextul noii finanțări a universităților, numărul locurilor finanțate în totalitate de la buget va cunoaște o scădere de 10-15%. Rectorul a explicat că, din anul academic viitor, Ministerul Educației va acorda doar granturi de studiu, iar costurile și cifra de școlarizare vor fi stabilite de fiecare universitate în parte, în funcție de acestea. Întrucât granturile pot fi fracționate, vor fi locuri cu scutire de taxă de 100%, locuri cu scutire parțială de taxă, dar și locuri cu taxă. Valentin Popa a apreciat că nu vor crește taxele în Universitatea suceveană în anul universitar 2012-2013 față de cele din acest an.
 

prof. univ. dr. ing. Valentin Popa

El a mai spus că, deocamdată, nu este cunoscut numărul de granturi care va fi acordat universității sucevene, nici valoarea lor, numărul locurilor pentru Admiterea 2012 urmând a fi stabilit în funcție de acestea. Granturile se vor primi în funcție de ierarhizarea programelor în categoriile A, B, C, D și E. „Noi suntem pregătiți pentru calculul costurilor, nu mai avem locuri bugetate, ci locuri cu scutire de taxă de sută la sută sau parțială, calculată de la specialitate la specialitate în funcție de numărul de locuri. Va apare un anumit număr de locuri scutite de taxă în proporție de 50-90%, iar numărul locurilor finanțate în totalitate va scădea cu 10-15% pe toată universitatea, pentru a crea mai multe locuri prin cofinanțare. Ca politică generală, vor fi mai multe locuri la domeniile din categoriile A și B, același număr la cele de categoria C și vor fi reduse drastic la D și E. Nu stăm deloc rău, fiindcă 48% din programele noastre sunt din categoria A și B, pe o scară de 5. Estimez că nu se vor închide specializări, ci că nu vom mai școlariza 2-3 programe, dar studenții vor decide care domenii vor rămâne. Dacă un program nu e căutat, va fi oprit un an un anumit domeniu”, a declarat rectorul USV. Pentru studenții înmatriculați în prezent la Universitatea Suceava, finanțarea rămâne aceeași, pe baza cifrei de școlarizare. Reamintim că, din această toamnă, universitățile nu vor mai primi de la Ministerul Educației locuri bugetate, ci granturi de studiu, care pot fi fracționate. Termenul de cifră de școlarizare dispare și va fi înlocuit de granturi, pe baza cărora vor fi alocate fonduri, pe cicluri de studii universitare. La nivel național vor fi alocate în acest an 45.887 de granturi pentru ciclul de licență, circa 25.000 pentru masterat și 15.000 la doctorat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: