La obârșii…

Vasile Hutopilă, fiu de Izvoare, este cunoscut nu numai în țară, dar și peste hotare. Poate, și-mi pare rău s-o spun, mai puțin în satul său natal.
 

„Vasile Hutopilă coboară pe apa Moldovei din satul Izvoarele Sucevei din simpla și geografica pricină că cele două râuri gemene izvorăsc din aceeași obcină bucovineană, numai că Moldova susură spre miazăzi, trecând prin Breaza, Câmpulung, Gura Humorului, Baia vărsându-se în Siret, după orașul Roman, în vreme ce Suceava o ia firav către miazănoapte și după un ocoliș prin Șipote, Ulma, Straja, Vicove, Frătăuți, Burdujeni se varsă, la Roșcani, în același învolburat Siret…” (Ion Filipciuc). Vasile Hutopilă coboară dintr-un sat mic, sat mic dar care dă oameni mari. A slobozit pe apa Moldovei și penelul pe care l-a îmbrățișat de timpuriu și care l-a împins pe val. Premiile obținute până acum, pe plan național și internațional sunt o dovadă a talentului său, sunt o mândrie a satului. Sâmbătă, în miez de Frunzar, satul nostru a găzduit o întâlnire cu Vasile Hutopilă, ocazie cu care au fost prezentate realizările pictorului. Se vede că și un sat mic poate naște oameni mari. Premiile culese din țară și din străinătate, ultimul din Italia, sunt o mărturie a talentului artistului. Primarul comunei, Mihail Mechno, a apreciat tablourile realizate de Vasile Hutopilă și crede că înfăptuirea unui „colț” cu picturile sale s-ar impune. Petru Tomuț, jurnalist de Câmpulung, bun cunoscător al activității domnului Vasile Hutopilă, a prezentat un șir întreg de premii obținute de fiul satului. A fost, cred, o manifestare reușită, un început, ceva inedit, dar am convingerea că astfel de manifestări trebuie duse mai departe. Să nu uităm că Vasile Hutopilă a donat școlii un număr de 20 de tablouri care înfățișează imagini din viața satului. Ele pot fi admirate oricând.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: