Restul

Potrivit INS (în urma dării prin ciur a unora dintre rezultatele recensământului), anul trecut, din categoria „populației inactive” (peste 11,5 milioane de români), aproape jumătate de milion ar fi fost „disponibilă” să înceapă lucrul; dar n-ar fi căutat de lucru. Pe de altă parte, 7000 de persoane ar fi căutat o slujbă, însă… nu erau „disponibile” să înceapă a presta. Împreună, aceștia ar reprezenta „forța de muncă potențială”. Pentru cunoscători. Probabil e bine să știi (Europa, bunăoară, face de mai mult timp așa calcule) care sunt „potențialii”. Necunoscătorilor însă le scapă sensul socotelii. Dacă de mâine, să zicem (ori de la vară…) ar apărea, așa, o mare nevoie de forță de muncă (cum nu va mai fi fost la noi de pe vremea… Canalului sau a Palatului Poporului; pușchea pe limbă!), poate că ei ar fi cei rugați frumos să pună mâna pe hârleț sau mistrie!
 

L.D. CLEMENT

Printre rânduri însă mai afli că „disponibilii” ar însemna o categorie de inși cu vârste între 15-74 ani și-ți vine mirarea gândindu-te că cineva ar prinde cu atâta rigoare în ecuație inclusiv puștani fugiți din școală și bunici părelnic doritori să înlocuiască pensia minoră cu un iluzoriu salariu major. Mai departe, intrând la amănuntele chestiunii, mai afli că femeile reprezintă mai mult de jumătate din acești potențiali și mai ales că peste 70% din ei sunt de la țară. Așadar acolo, în rural, s-ar afla pitită armata lucrătorilor de rezervă a țării. Care – s-ar înțelege – subzistă într-un anume chip, dar nici nu-ncearcă a se da altcumva pe brazdă. N-au unde se duce? Căci da, ei nu fac parte din eșalonul celor deja duși peste granițe, ci al rămașilor; restul. O fi și acesta un adevăr. Dar mai este și acela – valabil și la sat, și la oraș – că nu tocmai puțini sunt aceia (eu mă jur că știu câțiva; iar pe ceilalți îi știți dvs.!) care (având și ei temeiul lor) zic că nici nu s-ar da jos din pat pentru un nimic de leafă de 6-8 sute de lei. Așa că șed la odihnă, iar țara îi numără prețuindu-i că, la o adică, i-ar avea numai buni. Că-s hodiniți.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: