Puncte ... de vedere

Un destin dramatic

Martorii timpurilor de odinioară sunt din ce în ce mai puțini. Prețuirea noastră este fragilă. În urmă cu câțiva ani scriam despre Gruia Bodnărescu din Rădăuți, colaborator la ziarele din Bucovina în perioada interbelică.
 

Îl priveam atunci printre trandafiri și uși glisante, din casa în care parfumul vremurilor de altădată nu înceta să-și facă simțită autenticitatea. Trecut de vârsta de 80 de ani, Gruia Bodnărescu așteaptă acum să-și vadă tipărit volumul care îi va contura destinul dramatic, pendulând între șansa și neșansa de a se abandona definitiv creației. Gruia Bodnărescu a scris poezie și proză, multe dintre lucrări risipindu-se în timpul războiului. A cunoscut zeci, sute de oameni, a văzut cum lumea se schimbă încetul cu încetul, mergând, desigur, spre niciunde. Țintuit la pat, chinuit de o boală fără vindecare de la vârsta de 19 ani, Gruia Bodnărescu a supraviețuit cu demnitate. La 7 aprilie, și-a sărbătorit ziua de naștere. Poate că de la o anumită vârstă nici nu mai are importanță cât ai trăit, câți ani ai împlinit, ci esențială este ziua de mâine, cu bucuria pe care ți-o dă lumina unei noi dimineți, cu puterea pe care ți-o insuflă credința în Dumnezeu. Până la urmă, relația cu Divinitatea ține de intimitate, este calea pe care o urmăm singuri și aceasta s-a spus de sute de ori. Un lucru este clar, oamenii nu vor să te vadă fericit, se hrănesc din suferința ta, puțini sunt cei care își vor manifesta bucuria odată cu tine, mulți sunt cei care vor ști să te răscolească la nevoie, să-ți dea sfaturi, să se implice în viața ta doar pentru că nu pot să și-o trăiască pe-a lor. Suferința l-a făcut pe Gruia Bodnărescu să-și numere prietenii adevărați pe degete. Suferința i-a fost cel mai mare profesor. Cartea care va apărea va pune punctul pe întrebările care l-au frământat ani la rând, omagiind astfel tinerețea dar și viața în sine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: