Pe acest teren nu se trece !

> Mulți proprietari de teren s-au trezit că nu pot avea acces la proprietatea lor din cauza lipsei unui drum sau a unei intrări civilizate. Ei au ajuns să depindă de bunăvoința unor vecini care „orchestrează” drumul de servitute după bunul lor plac
 

Achiziționarea unui teren într-o zonă frumoasă, cu un peisaj de vis, având toate premisele unei locații relaxante, ar putea să îți ofere însă niște surprize de proporții chiar înainte să apuci să calci pe proprietatea ta – asta dacă apuci –, dacă terenul tău este înfundat, iar drumul de acces este împrejmuit de gardul vecinului. Chiar dacă, în acte, drumul închis de vecinul răuvoitor apare ca drum de exploatare comună, în realitate lucrurile pot sta cu totul altfel. Acces interzis pe propriul teren Servitutea de trecere este un drept stipulat în noul Cod civil, care enunță clar dreptul proprietarului fondului dominant (adică proprietarul unui teren) asupra terenului fondului aservit cu acordul proprietarului vecin. Totuși, acest lucru nu înseamnă că servitutea de trecere este la îndemâna proprietarului vecin într-un mod facultativ. Legea prevede clar că acesta trebuie să-i ofere posibilitatea celuilalt proprietar (care se vede nevoit să ceară servitute de trecere), având în vedere că nu există o altă posibilitate, de a avea acces la bunul sau. Bineînțeles, vecinul care îi va acorda servitute de trecere va fi supus unui minimum de pagubă sau va beneficia, conform prețului pe metru pătrat al terenului, de o recompensă financiară. De multe ori aceste drepturi și obligații nu sunt respectate, instituțiile de drept fiind asediate de plângerile proprietarilor de terenuri care nu sunt lăsați să aibă acces la proprietatea lor. Acest lucru se întâmplă din cauza vecinilor care nu doresc să le fie deranjată orânduirea arhitecturală a proprietății și care emit argumente diverse, de la deranjarea liniștii, ridicarea prafului sau orice alt motiv invocat pentru a le interzice accesul facil proprietarilor vecini. Dacă înțelegerea amiabilă pică, e clar că se va apela la imparțialitatea unui judecător, care va face loc pe drumul de servitute tuturor vecinilor, fără discriminare. Prețul servituții de trecere Spre deosebire de alte servituți legale, servitutea de trecere nu este cu titlu gratuit, proprietarul fondului aservit fiind îndreptățit să primească de la proprietarul fondului dominant o sumă proporțională cu pagubele create acestuia în timpul lucrărilor de execuție a drumului de trecere. De obicei, dacă se face dovada că există un drum de exploatare comună, dar nu se situează aproape de terenul impracticabil, se apelează la soluția drumului de servitute, asta pentru a se evita costurile enorme ale unei lucrări extinse. (Avocat TV – www.avocat-tv.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: