La licitațiile pentru atribuirea serviciilor publice

Legislație stufoasă și birocrație mare

> „Jumătate de an se pierde în formalități, iar altă jumătate, din cauza vremii”, susține primarul Sucevei, Ion Lungu > La ANRMAP și SEAP, procedurile durează cel puțin 4 luni, soluția constând în licitațiile și contractele cu întindere multianuală
 

Primarul de Suceava, Ion Lungu, este nemulțumit că serviciile publice din competența administrațiilor publice locale nu pot fi delegate cu celeritate, cauza constând în legislația stufoasă și birocrația mare. Edilul-șef susține că, pe an ce trece, procedurile privind organizarea și desfășurarea licitațiilor sunt tot mai lungi și anevoioase, dându-le ca exemplu pe cele pentru atribuirea serviciilor de întreținere și reparare a străzilor și a sistemului de iluminat public. Lungu a declarat, într-o conferință de presă, că nu comentează pe marginea corectitudinii aplicării legii și a transparenței în organizarea licitațiilor, însă crede că acestea nu ar trebui să vizeze doar un singur an. El susține că, în cel mai fericit caz, jumătate dintr-un an se pierde doar cu ținerea licitațiilor și rezolvarea contestațiilor la acestea. „Nu se poate organiza licitație în luna ianuarie, pentru că nu este aprobat bugetul local, care, la rându-i, este condiționat de aprobarea celui național. După ce îl aprobăm, intervin pe traseu Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Licitațiilor Publice și Sistemul Electronic de Organizare a Licitațiilor Publice, iar toate aceste formalități durează până la semnarea contractului; cel puțin durează 3-4 luni”, explică Lungu. În opinia ocupantului fotoliului din Areni, soluția ar consta în licitațiile și contractele cu întindere multianuală, cel puțin pentru atribuirea celor două servicii. Dacă în privința iluminatului public există și varianta atribuirii în concesiune a serviciului, în cazul infrastructurii rutiere, în intervalul noiembrie-aprilie nu se poate lucra din caza frigului, iar o altă bună parte din an nu se intervine pe motiv că nu a fost desemnat operatorul. „Cred că apare, tot mai evidentă, necesitatea de a folosi aceste licitații multianuale, pentru că jumătate de an se pierde în formalități, iar altă jumătate din cauza vremii”, a evidențiat primarul Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: