CET ar putea găsi investitori sud-coreeni

> „Coreenii sunt interesați de proiecte de energie, iar noi căutăm un investitor la societatea mare”, subliniază primarul Ion Lungu > Pentru investitori, Centrala Electrică de Termoficare ar putea fi atrăgătoare în condițiile în care ar putea furniza cantități mari de energie electrică în sistemul energetic național
 

Centrala Electrică de Termoficare (CET), administrată de SC Termica Suceava, și-ar putea găsi investitori. Aceasta după ce ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Coreea de Sud la București, Excelența Sa Im Hantaek, însoțit de atașatul comercial al ambasadei, vor veni, săptămână viitoare, într-o vizită în municipiul Suceava. Diplomatul sud-coreean va avea, pe 24 aprilie, o întrevedere cu primarul reședinței de județ, Ion Lungu, după care, interesați fiind de proiectele pe energie, membrii delegației vor vizita CET din Lunca Sucevei. Edilul-șef Lungu spune că noua centrală de cogenerare de înaltă eficiență, amenajată de compania bucureșteană Adrem Invest, este compatibilă și nu va scoate din joc actuala CET, aceasta din urmă așteptând un investitor. „Excelența Sa și-a arătat, prin reprezentanții comerciali, disponibilitatea de a vizita societatea Termica. Sunt interesați de proiecte de energie și, așa cum se știe, noi căutăm un investitor la societatea mare. Proiectul care este în derulare, privind realizarea unei centrale pe biomasă, în primul rând, este compatibil cu un proiect mare de modernizare a societății de termoficare. Vom avea discuții pe această temă, încercând pe toate căile și folosind toate mijloacele de a găsi un investitor la CET”, a precizat șeful municipalității sucevene. De subliniat este faptul că nicio o firmă nu a făcut vreo ofertă la licitația de concesionare a CET, organizată, în noiembrie 2010, de administrația locală și de SC Termica. Primarul făcea public, la data respectivă, că Primăria Suceava și Termica vor căuta, în continuare, soluții de salvare a centralei în cogenerare, precum și a instalațiilor aferente. Lungu spunea că ar fi existat totuși un amator, firma în cauză fiind interesată mai mult de procedura negocierii directe. De atunci a trecut un an și jumătate, un rezultat lăsându-se încă așteptat. Din anul 2002, sistemul de termoficare a reședinței de județ, inclusiv rețeaua de transport și distribuție, sunt concesionate societății comerciale Termica Suceava. Firma la care acționar unic este municipalitatea suceveană funcționează în pierdere, iar, în condițiile ridicării subvențiilor la combustibili, Termica riscă falimentul. Pachetul de acțiuni deținut de Consiliul Local la Termica a fost scos la licitație cu strigare în 10 aprilie 2009, însă la aceasta nu s-a prezentat niciun ofertant. Procedura s-a repetat pe 21 mai, în același an, dată la care, de asemenea, nu s-a reușit atragerea vreunui investitor. La sistemul termoficare centralizat sunt branșate 4.800 apartamente, cu aproximativ 60.000 locatari, care aparțin de 104 asociații de proprietari. Beneficiari ai CET erau și 155 case particulare, 530 agenți economici și 38 de unități bugetare. Pentru coreeni, Centrala Electrică de Termoficare ar putea fi rentabilă în condițiile în care ar putea furniza cantități mari de energie electrică în sistemul energetic național.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: