Noi, bătrânii

După cum deja bănuim că știți, în acest an, Ziua Mondială a Sănătății a avut ca temă „Sănătatea și îmbătrânirea”, într-un context al „îmbătrânirii active” și al „solidarității între generații” (vizat de CE). Avându-i în vedere în mai puțină măsură pe bătrânii de azi, cât pe bătrânii de mâine, poimâine și răspoimâine. Se prevede, așadar, că într-un viitor nu prea îndepărtat (2050) cei cu peste 60 de ani (percepuți azi ca „pensionari”, chiar și dacă nu sunt) îi vor depăși numeric pe cei de până la 14 ani inclusiv. Astfel că, la nivel de strategii (sociale, politice) se întrevede ca absolut necesar ca vârstnicii de mâine să fie „sănătoși, activi și fericiți” (subl. ns.).
 

L.D. CLEMENT

Fiindcă este de înțeles că va fi nevoie ca ei să fie în formă pentru a contribui activ atât la susținerea copiilor și tinerilor până în 14, dar și a tot mai numeroșilor vârstnici de peste 80 de ani. Iar dacă se vorbește acum și despre „combaterea discriminării de vârstă”, e aproape clar că viitorul va rezolva chestiunea și alăturându-i, în același eșalon al celor care trebuie să pună osul, pe cei de 20, de 40 și de 60 și peste. Suntem povățuiți să ne protejăm de timpuriu sănătatea – ceea ce implică nu numai educație, ci și timp, și calm, și…; dar și costuri individuale și sociale cât se poate de concrete. Care nu sunt însă nici la îndemâna tuturor persoanelor, nici pe potriva tuturor statelor. Și se recomandă ca „sistemele de sănătate și sociale să fie adaptate” situației. Recomandare care vorbește atât de frumos, dar…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: