Despre tradiția populară și tinerele talente

La secția din Dorna Candreni a Clubului Copiilor și Elevilor din Vatra Dornei, în preajma Sărbătorilor Pascale se constată o puternică preocupare pentru încondeierea ouălor. Un străvechi obicei, aici, în Bucovina, petrecut de la o generație la alta.
 

Pentru copiii de aici, coordonați de prof. instructor Grațica Nedelea, „scrisul” ouălor rămâne îndeletnicirea cea mai fascinantă pe toată durata Postului Mare. Grațica Nedelea, această dăscăliță pasionată de tot ce e vechi și frumos, pasiune care i-a înnobilat întreaga existență, se inspiră din desenele străvechi aflate pe năframele de vătăjei, ștergare, prosoape de nuntă, costume naționale de joc sau de sărbătoare, măști, ștergare și blide din lut a căror vechime se pierde în negura vremurilor. Și se străduiește ca în fiecare an să le aducă în actualitate, dându-le noi sensuri cu câte o nouă generație de copii talentați. Grațica Nedelea a moștenit acest talent de la mama sa, o renumită artistă populară din Argestrul Dornelor, cât și de la bătrânii acestui cătun, în care altă dată erau meșteri neîntrecuți în domeniu. Încă de pe vremea când urma cursurile școlii elementare, Grațica era deja cunoscută ca bună mânuitoare a acului de cusut și în mânuirea pensulei pe șevalet. La liceul din Vatra Dornei s-a prezentat cu un bagaj impresionant de cunoștințe și talent, ce a impresionat întreg corpul didactic, cât și pe specialiști. Directorul liceului din acea vreme, prof. Mitică Gâciu, un intelectual de marcă, care știa să prețuiască cu adevărat valorile, îi recomandă și o ajută personal să se specializeze în acest domeniu. Așa se face că tânăra de atunci se înscrie la renumita școală de artă populară din Craiova. Și în inima Olteniei, Grațica a impresionat prin talent și imaginație, evidențiindu se în mod deosebit. Ca dovadă, o serie de obiecte de artă populară precum icoane pe sticlă, cămăși brodate, ii, brâie și chiar chimire mărgelate, la care a muncit zi și noapte, cu foarte multă trudă, atât în vacanțe, cât și la orele de practică, se găsesc și azi, după atâția ani, la Muzeul de Artă Populară din Craiova. După absolvirea școlii din Craiova, a lucrat aproape 10 ani în cadrul Cooperației Meșteșugărești Dorna. Ca urmare a talentului și spiritului organizatoric, după angajare avea să fie promovată ca șefă a secției de artizanat. În anul 1982 s-a încadrat ca profesor instructor la Clubul Copiilor și Elevilor din Vatra Dornei, secția Dorna Candrenilor. Aici a găsit cadrul în care să împărtășească celor mici din talentul și experiența sa. Începutul nu a fost ușor, dar curând a prins viață un cerc valoros de încondeiere a ouălor și de pictură pe sticlă, care a participat an de an, cu mereu noi talente, la toate concursurile locale, municipale, județene și interjudețene, obținând până în prezent peste 160 diplome.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: