Suceava

Municipalitatea ar putea prelua costurile reabilitării termice pentru categoriile sociale defavorizate

> Măsura vine în completarea scutirii de la plata impozitului pe clădiri, pentru o perioadă de minim 7 ani, a proprietarilor care își fac anvelopare pe cont propriu
 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea condițiilor în care se va desfășura anveloparea termică a blocurilor de locuințe din municipiul Suceava nu va mai fi dezbătut în ședința din această lună a deliberativului. Primarul Ion Lungu spune că autoritățile naționale încă mai așteaptă ca Bruxelles să dea undă verde pentru finanțarea cu fonduri europene a lucrărilor de creștere a eficienței energetice. El precizează că, în funcție de decizia forurilor europene, bugetul local ar putea prelua o parte din cheltuielile care ar reveni proprietarilor. Edilul-șef opinează că, deși există prevederi legale conform cărora proprietarii pot accesa credite garantate de stat, acestea „nu sunt funcționale”. Astfel, pe lângă scutirea pe o perioadă de cel puțin 7 ani de la plata impozitului pe clădiri, acordată la reabilitarea termică realizată cu fondurile proprii ale proprietarilor dintr-un bloc, bugetul local ar putea prelua parțial sau în totalitate cheltuielile care ar reveni anumitor categorii sociale aflate în dificultate. „Discutăm de cazurile sociale deosebite, persoanele cu handicap, membrii singuri ai unei familii sau cei cu venituri reduse care, probabil, nu vor mai plăti nimic, Primăria Suceava urmând să suporte aceste cheltuieli. Avem în buget, și în acest an, prinsă o sumă destul de importantă, iar în funcție de decizia de la Bruxelles vom vedea cum vom aloca acei bani pentru finanțare, legea dând posibilitatea consiliilor locale să poată prelua parțial sau integral aceste cheltuieli de reabilitare termică”, relevă șeful administrației locale. Lungu spune că, din experiența de până acum, costul mediu pentru reabilitarea termică care revine pe apartament este de 2500 euro, preț rezultat după licitație și care nu poate fi suportat de mulți dintre locuitorii urbei. „Chiar dacă dăm acea scutire pe minim 7 ani de zile, este clar că mulți oameni tot nu vor avea posibilități financiare”, reliefează primarul, adăugând că facilitățile ar putea fi legiferate în ședința din mai a Consiliului Local.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: