„Ziua păsărilor”, la Vatra Dornei

La fiecare început de aprilie, în parcul municipiului Vatra Dornei, elevi, profesori, învățători, împreună cu Muzeul de Științele Naturii, se adună pentru a sărbători păsările.
 

Tradiția de a sărbători „Ziua păsărilor” a luat naștere în perioada interbelică și a mai supraviețuit până în anii ’50. Apoi a fost reluată din 1993, la cererea Societății Ornitologice Române. Și în acest an, la Vatra Dornei, manifestarea a debutat cu cuvântul dnei dr. Liubomira Olaru, directoarea Muzeului de Științe ale Naturii, care a spus că păsările constituie și o reală podoabă a tuturor locurilor. „Prin colorit și cântec, ele contribuie la înfrumusețarea peisajului și reprezintă o bogată și variată sursă de inspirație atât artistică, cât și tehnică, prin caracteristica lor principală, zborul”. Există numeroase opere de mare valoare estetică, emoțională, educativă, inspirate din lumea păsărilor. Din aceste motive și nu numai, se consideră că păsările trebuie cunoscute și ocrotite. „La începutul mileniului III, omenirea asistă în continuare la declinul și dispariția unor specii de animale și plante, cauzată în primul rând de distrugerea mediilor de viață. Viața se manifestă prin diversitate biologică, iar omenirea este o rezultantă a ei și depinde de ea”, a subliniat dr. Olaru. În continuare, câțiva elevi au recitat poezii despre păsări, după care căsuțele din lemn construite de copii pentru păsărele au fost montate pe copacii din parc. La manifestare au participat elevi ai Școlii Generale Nr. 2, clasa a IV-a Step-by-Step (înv. Cristina Diaconu, înv. Ana Cheia), clasa a VII-a B (prof. Cormoș Maria), clasa a II-a Step-by-Step (înv. Loredana Todașcă și înv. Dorina Forfotă), clasa a III-a (înv. Daniela Ruscan) și clasa I Step-by-Step (înv. Daniela Ciuhlău și înv. Mihaela Nimigean) și elevi ai Școlii Generale Nr. 4, clasa a IV-a B (înv. Liuța Jucan). Cu acest prilej, la foișor au fost expuse desene ale copiilor și căsuțe făcute de ei pentru adăpostul păsărelelor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: