Semințele certificate pentru campania de primăvară, un lux pentru țăranii suceveni

> Date fiind prețurile ridicate, cei mai mulți dintre producători recurg la semințele din producția proprie sau la cele comercializate în piețe și târguri
 

În ciuda faptului că pe piața suceveană au fost scoase la vânzare cantități limitate de semințe certificate, micii fermieri nu și le permit nici măcar pe acestea. Conducerea Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală arată că, din cauza cererii mici, o parte din cantitatea disponibilă a luat calea altor județe. „Deși cantitățile de semințe pregătite pentru comercializare au fost mici, cererea din partea agricultorilor din județ este sub așteptări și, ca urmare, o bună parte este comercializată în alte județe”, susține directorul executiv Răduțu Florinel Avasiloaie. Date fiind prețurile ridicate, cei mai mulți dintre producători recurg la semințele din producția proprie sau la cele comercializate în piețe și târguri, în această din urmă situație DADR cerând intervenția organelor de control. „Micii producători din gospodăriile individuale își asigură, de regulă, necesarul de semințe de la comercianții din piețe și târguri, existând incertitudini în privința calității acestora. De aceea, considerăm că se impune realizarea, în această perioadă, de controale din partea instituțiilor abilitate, pe baza unor planificări comune cu Direcția Agricolă, și în coordonarea autorităților județene și locale”, explică Avasiloaie. Potrivit estimărilor DADR, în această primăvară, în județul Suceava vor fi utilizate 165 de tone de sămânță grâu de primăvară; 1.081 t orzoaică de primăvară; 2.440 t de ovăz; 761 t de porumb boabe; 83.234 t cartofi consum și de sămânță; 231 t de soia; 4,3 t floarea-soarelui; 0,25 t de rapiță și 4 t sămânță de sfeclă de zahăr. În ceea ce privește asigurarea calității semințelor necesare înființării culturilor, din informațiile deținute, la nivelul județului au fost eliberate documente oficiale pentru 541 t de grâu, 58,6 t secară, 23 t triticale, 341 t cartofi, 24 t orz și 15,6 t măzăriche.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: