„Cerul și Pământul”, expoziție de ouă încondeiate și ceramică figurativă

Cu ocazia sărbătorilor de Paști, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș a vernisat joi seara, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, expoziția „Cerul și Pământul” – ouă încondeiate și ceramică figurativă – a artiștilor români Lucia Condrea și Nicolae Diaconu.
 

Expoziția a adus la Bruxelles lucrări unicat, inspirate din tradiția încondeierii ouălor și din arta modelării lutului. „Un Paști românesc în inima Uniunii Europene este încă o reflectare a contribuției noastre la o Europă îmbogățită de diversitatea valorilor și tradițiilor autentice”, a declarat comisarul Dacian Cioloș la deschiderea expoziției. „Măiestria acestor creatori poartă amprenta satului românesc, la confluența dintre tradiție și modernitate, ca parte a universului rural European”. Organizată sub patronajul comisarului european, în parteneriat cu Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală din România, expoziția este deschisă în Galeria Președinților, la Berlaymont, Rue de la Loi 200, Bruxelles, până la data de 4 aprilie 2012. Lucia Condrea, din Moldovița, județul Suceava, este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, distinsă cu numeroase premii în cadrul celor mai importante saloane de ouă încondeiate din lume (Tours, Zurich, Viena, Munchen, Monaco etc.). În ultimii 20 de ani a participat la peste 100 de expoziții internaționale. În 2007, Lucia Condrea a inaugurat la Moldovița un muzeu al ouălor încondeiate. Din același an, muzeul găzduiește și o Școală internațională de vară a ouălor închistrite, care reunește participanți din toate colțurile lumii veniți să deprindă meșteșugul încondeierii ouălor și să se bucure de frumusețile Bucovinei. Nicolae Diaconu, din Codlea, județul Brașov, este membru al Academiei Artelor Tradiționale din România și a participat la numeroase expoziții naționale și internaționale (Washington, Toronto, Roma, Shanghai etc.). După ani de căutări, Nicolae Diaconu și-a găsit un stil artistic propriu, “croind” din lut trupuri și chipuri de oameni, înzestrându-i cu atitudini, fizionomii și sentimente, cu personalități distincte, ce reconstituie întregul univers al satului românesc. Lucrările sale pot fi admirate la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra” din Sibiu și la Muzeul Țăranului Român din București.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: