Chef de harță

Câte adevăruri sau neadevăruri a spus Sorin Frunzăverde atunci când și-a motivat părăsirea oștii în fruntea căreia se aflase și el rămâne ca, în perspectivă, istoria să decidă, iar acum, imediat, voturile din iunie și, probabil, noiembrie. Dar cu o afirmație a dumisale am cam fi de acord: aceea că politica românească a creat o atmosferă de vrajbă care, încet, s-a extins până în cele mai nevinovate ipostaze ale existenței noastre. Și invoc aici drept exemplu prietenii vechi dinamitate de convingeri politice diferite, cu protagoniști incapabili să-și protejeze amiciția de disputa politică.
 

Dumitru TEODORESCU

Avem un permanent chef de harță, prezent nu doar în schimburile tăioase de cuvinte cu privire la un decident politic sau la o decizie politică, ci, iată, chiar în lucruri grave, asupra cărora altădată am fi cugetat adânc înainte de a ne exprima o opinie. Un vechi și respectabil cititor al ziarului i-a scris unei colege o scrisoare în care o laudă pentru un articol publicat despre Cernăuți și se bucură că ziarul, nemaibeneficiind de colaborarea lui Ion Crețu, publică articole semnate de colega și prietena noastră Maria Toacă de la „Zorile Bucovinei” din Cernăuți. Omul este născut la Mamornița (românească) din Horbova Herței și tânjește după spațiul părintesc al copilăriei. Și, din preaplinul suferinței sale, dar și trăind, tot din plin, „spiritul vremii”, ne propune să-i transmitem unei cunoscute militante pentru apărarea drepturilor românilor din nordul Bucovinei nici mai mult, nici mai puțin decât „declararea independenței Regiunii Cernăuți” după modelul unguresc al Ținutului Secuiesc. „Este o propunere foarte îndrăzneață, recunoaște corespondentul nostru, cu riscuri foarte dureroase”. Nu este deloc clar la ce ar folosi independența Regiunii Cernăuți într-o Europă cu principii care fac inutile, dacă nu de-a dreptul perdante, asemenea „propuneri îndrăznețe”. Omul la mânie spune însă multe și nejudecate lucruri. Corespondentul nostru a părăsit Horbova acum 67 de ani și-l doare, dar până acum nu i-a trecut prin cap o asemenea soluție radicală. Nu cumva tocmai harța națională a zilelor noastre l-a stimulat să iasă „pe piață” cu o asemenea (Dă, Doamne, să nu facă epocă termenul…) „provocare”?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: