Prin finanțare europeană

Un proiect menit să contribuie la protejarea Obcinei Feredeului

Interesul pentru păstrarea și perpetuarea integrității bogățiilor pe care ni le-a oferit natura se concretizează, uneori, în proiecte ambițioase ce țintesc conservarea biodiversității, dar și conștientizarea și informarea publicului privind importanța valorilor naturale.
 

Un astfel de proiect, „Elaborarea planului de management pentru ROSPA0089 Obcina Feredeului”, a fost lansat oficial ieri, în găzduirea primitoare a Direcției Silvice Suceava. Proiectul, al cărui beneficiar este Asociația Dorna EcoActiv, a demarat din decembrie 2011, derulându-se pe o perioadă de 26 de luni, valoarea totală a fondurilor alocate ridicându-se la 1.184.730 lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Sectorial „Mediu”, Axa prioritară 4 –„Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecția Naturii”. Alături de reprezentanții presei și ai ONG-urilor invitate la lansare, Asociația Dorna EcoActiv, prin dl Radu Adrian Rey, manager de proiect, și dna Alina Ioniță, responsabil științific și comunicare, i-a avut aproape pe dl ing. Mihai Mihețiu, directorul Direcției Silvice Suceava, și echipa DS Suceava interesată de proiect, pe dl dr. ing. biolog Sorin Trelea, doctor în biologie, cercetător științific principal III, Filiala Iași – Academia Română, pe dna Anca Ionce, din partea Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, și pe dl Constantin Pelepco, de la Direcția Tehnică a Consiliului Județean Suceava. Conform prezentării susținute de dna Alina Ioniță, obiectivele specifice ale proiectului sunt: elaborarea în mod participativ a planului de management pentru acest sit, printr-un proces de implicare activă a factorilor interesați, care să faciliteze integrarea obiectivelor de dezvoltare social-economică ale comunităților locale; creșterea gradului de conștientizare și informare a populației locale cu privire la valorile, statutul și obiectivele ariei protejate și necesitatea conservării biodiversității; informarea și educarea tinerilor din comunitățile locale adiacente sitului în spiritul conservării naturii. În cadrul acestui proiect se vor desfășura activități destinate delimitării în teren a sitului, realizării studiilor de specialitate necesare elaborării planului de management, activități de informare, conștientizare și consultare a factorilor interesați de la nivel local și județean, precum și activități educative, în cadrul școlilor din comunitățile învecinate sitului. După cum se precizează în documentația de prezentare a proiectului, situl Obcina Feredeului înglobează 7,45% din suprafața județului Suceava și reprezintă una dintre cele mai mari arii de protecție specială avifaunistică din România, fiind parte din rețeaua europeană „Natura 2000”, cu o suprafață de 63.737 ha.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: