La Zvoriștea

Mamele nu mai primesc rețete pentru copii dacă nu îi aduc la vaccinarea obligatorie

> Această măsură a fost luată la cabinetul dr. Adriana Hapenciuc, din cauza scăderii adresabilității mamelor la vaccinare
La cabinetul mediului de familie Adriana Hapenciuc de la Zvoriștea, mamele care nu și-au vaccinat copiii împotriva anumitor boli nu primesc rețete pentru aceștia, anunțul fiind amplasat, la vedere, chiar pe ușa cabinetului. “Copiii restanțieri nu vor mai beneficia de rețete la cererea mamelor. Copiii vor fi consultați și programați la vaccin”, scrie pe afiș. Este o măsură impusă de faptul că „adresabilitatea mamelor pentru vaccinarea copiilor scade”, în general, spune dr. Adriana Hapenciuc. „Am apelat la această metodă, pentru că nu există alte mijloace prin care să se impună mamelor să-și vaccineze copiii. Neprezentarea la vaccinare este o dovadă de rău tratament aplicat copilului, și ar trebui apelată Protecția Copilului, pentru că mamele își expun copiii la boli, unele mutilante, cum ar fi poliomielita. Nu au niciun motiv să nu vină la vaccinare”, ne-a declarat dr. Hapenciuc.
 

dr. Adriana Hapenciuc

Medicul spune că există un calendar de vaccinare care trebuie respectat, de aceea va trimite notificări mamelor, prin care să le atenționeze să vină la vaccinare. Dacă nu, le recomandă să se mute la alt medic de familie: „Consider că e un eșec personal dacă nu reușesc să respect ritmicitatea calendarului de vaccinare. Fac apel la toate mamele să înțeleagă că e foarte important să fie respectat calendarul de vaccinare obligatoriu, fiindcă e foarte important ca vaccinarea să se facă la timp. Există și contraindicații temporare, dar ele sunt reparabile”, mai spune dr. Hapenciuc. Ea a adăugat că în această lună a desfășurat „o supercampanie de vaccinare”, reușind să imunizeze 38 de copii și 35 de școlari, în cadrul campaniei obligatorii de vaccinare a Ministerului Sănătății și a campaniilor desfășurate prin Direcția de Sănătate Publică. Efectele nevaccinării se văd în județ în urma apariției unor focare de rubeolă și rujeolă Reticența unor mame față de vaccinare ar avea ca motive și unele campanii ale unor organizații și fundații împotriva unor vaccinuri, considerate periculoase pentru copii și cu efecte secundare grave. Pe de altă parte, nevaccinarea copiilor are ca efect apariția unor focare de boală, cum s-a întâmplat la Vama, unde mai mulți copii de la grădinița de acolo s-au îmbolnăvit de rujeolă, jumătate din cazuri fiind copii nevaccinați. În paralel evoluează în județ, în special la Fălticeni, și rubeola, care a apărut mai întâi la elevi de liceu neimunizați, dat fiind faptul că vaccinarea antirubeolică obligatorie s-a introdus din 2005, extinzându-se ulterior la vârste mai mici. Vaccinurile sunt produse biologice, care conțin bacterii vii, cu virulența atenuată, sau omorâte, toxine modificate (adică anatoxine), virusuri vii atenuate sau virusuri inactivate, care, odată introduse în organism, stimulează imunitatea față de agentul infecțios din care au fost preparate. În România există vaccinurile obligatorii gratuite, începând de la naștere până la 18 ani, conform calendarului anual de vaccinare stabilit de Ministerul Sănătății, vaccinurile opționale, cele urgente, vaccinurile înainte de a pleca în călătorii de orice fel, vaccinurile de interes profesional și vaccinurile la femeia gravidă. Printre vaccinurile obligatorii care se fac începând din primele 24 de ore de la naștere, la două luni, la 13-15 luni, la 30-35 luni, la 7, 9, respectiv 18 ani, sunt vaccinurile antihepatitic (AHB), antituberculoză (BCG) vaccinul împotriva rubeolei, oreionului și rujeolei (ROR), vaccinul Diftero-Tetano-Pertussis (DTP), și antipoliomielitic, care se face cu vaccin VPO (administrat oral) sau VPI (injectabil).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: