„Soluția care rezolvă succesiunile transfrontaliere”

„Certificatul european de moștenitor reprezintă soluția care rezolvă succesiunile transfrontaliere”. Aceasta este opinia europarlamentarului PDL de Suceava, Petru Luhan, care a precizat ieri că introducerea acestuia nu va avea impact în cazul persoanelor care rămân rezidente în țările lor de origine.
 

Conform unui comunicat de presă remis de cabinetul europarlamentarului sucevean, fiecare stat UE are propriile legi referitoare la succesiune, iar dacă un cetățean dintr-o țară UE moare în altă țară decât cea de origine, mai multe instanțe din state diferite își declară competența în soluționarea cazului. Petru Luhan a ținut să precizeze că PE a adoptat, săptămâna trecută, un raport care prevede înființarea „Certificatului european de moștenitor”, acesta fiind un demers ce are ca scop simplificarea procedurilor de stabilire a moștenirii și evitarea disputelor între moștenitori în cazul în care o persoană decedată lasă un testament, iar în procesul formalităților sunt implicate sistemele juridice ale cel puțin două țări membre. El a mai arătat că noile prevederi vor duce la evitarea multor procese costisitoare, precum și la reducerea formalităților birocratice pentru moștenitori și se menționează că, dacă o persoană moare într-un stat membru, care nu este țară sa de origine, succesiunea se va face, în general, în conformitate cu legislația din țara în care a avut “reședința obișnuită” (domiciliul), de instanțele și autoritățile țării respective, și că, totodată, cetățeanul care își întocmește testamentul va avea posibilitatea de a decide executarea testamentului conform legislației din țara de origine, stat membru al UE. „Problema rezidă din faptul că fiecare stat UE are propriile legi referitoare la succesiune, iar atunci când un cetățean nu își are domiciliul în țara de origine, mai multe instanțe din state diferite își declară competența în soluționarea cazului. Spre exemplu, un bărbat român care se căsătorește cu o italiancă și are reședința în Franța va putea decide dacă urmașii săi vor moșteni conform legislației românești sau franceze. Până acum, fără această prevedere, s-ar fi putut crea un conflict între instanțele din țara de origine a moștenitorilor (Italia), țara lui de origine (România), precum și țara unde aceasta are proprietăți (Franța)”, a explicat europarlamentarul. Conform statisticilor, anual, circa 10% din totalul succesiunilor din UE (aproximativ 450.000) au caracter transfrontalier și însumează o valoare de 123 miliarde de euro. Petru Luhan a menționat că noile prevederi nu vor avea niciun impact în cazul persoanelor care rămân rezidente în țările lor de origine și că acestea nu modifică legislația națională cu privire la succesiune, proprietate, impozitare și nu introduc necesitatea armonizării legislației naționale cu cea europeană.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: