Începe campania de împăduriri

> “«Luna Pădurii» nu este un program doar al pădurarilor”, ne-a declarat Mihai Mihețiu, șeful Direcției Silvice Suceava > 6 milioane de puieți de arbori din pepiniere sunt gata să ajungă în pădurile județului
Direcția Silvică Suceava se pregătește pentru începutul uneia dintre cele mai mari campanii de regenerare a pădurilor din ultimii ani, perioadă pe care silvicultorii o numesc anul acesta “Luna plantării arborilor”. Suntem informați că milioane de puieți, produși în cea mai mare parte în pepinierele sucevene, urmează a fi plantați începând din această primăvară în arealele propuse, începând cu foioasele din zona de șes a județului și terminând cu coniferele din zonele de munte. Cel puțin pe hârtie, campania de împădurire ar trebui să înceapă după data de 15 martie, dată la care începe și “Luna pădurii”, unul dintre cele mai importante evenimente silvice și ecologice anuale, care se desfășoară, în mod tradițional deja, nu numai în România.
 

În 2012, Anul internațional al protecției pădurilor, programul românesc “Luna pădurii” împlinește exact 110 ani, iar în lume are o vechime de 140 de ani. “Nu vorbim despre «Luna Pădurii» ca de un program doar al pădurarilor, chiar dacă Regia Națională a Pădurilor “Romsilva”, prin direcțiile silvice locale, este cea care gestionează toate acțiunile ce se desfășoară între 15 martie și 15 aprilie. În acțiunile din această perioadă se implică în fiecare an și societatea civilă. Scopul programului este însă clar, acela de reaminti și sensibiliza omul obișnuit, dar și factorii de decizie, despre importanța pădurilor, despre importanța păstrării sau recâștigării echilibrului ecologic. Mai trebuie de știut că «Luna pădurii» nu înseamnă doar plantări de arbori, ci și semănături în solarii și pepiniere, acțiuni de curățire și igienizare a pădurilor”, a declarat Mihai Mihețiu, directorul general al Direcției Silvice Suceava. Mâna omului și Mama Natură au în plan pentru anul acesta 1500 ha de pădure nouă Aflăm că silvicultorii suceveni și-au propus, până la sfârșitul anului 2012, refacerea – prin plantări și regenerări naturale – a circa 1500 ha de pădure. Pentru aceste lucrări au fost pregătiți nu mai puțin de 6 milioane de puieți de arbori. Lucrările silvice vor demara însă în funcție de cât de repede se încălzește vremea, urmând a se desfășura gradual, mai întâi în zonele joase ale județului Suceava, apoi spre munte, astfel încât campania de împăduriri ar putea să dureze până în luna mai. Anul trecut, un an abordat de asemenea „în forță” de Direcția Silvică Suceava din punct de vedere al regenerării pădurilor, au fost împădurite aproape 1060 ha de teren, în timp ce pe alte 670 ha a lucrat “Mama Natură”, prin regenerare naturală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: