Circa 10.000 de imobile din Moara vor fi integrate în sistemul informatic de evidență

> În faza a doua, proiectul „Cesar” va fi extins în alte 4 comune ale județului, termenul de finalizare a acestuia fiind 30 iunie 2013
 

Patru comune sucevene vor fi cuprinse în etapa a doua extinsă a proiectului „Cesar”. Este vorba despre Dărmănești, Dorna Candrenilor, Mănăstirea Humorului și Frumosu, obiectivele proiectului fiind restructurarea fermelor agricole pe principii de piață; finalizarea înregistrării titlurilor de proprietate în sistem de publicitate imobiliară; îmbunătățirea serviciilor de consultanță. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară implementează prima componentă a proiectului, „Administrarea terenurilor”, ce presupune înregistrarea sistematică a imobilelor prin conversia din format analog în format digital a documentelor cadastrale și de carte funciară; identificarea parcelelor și proprietarilor; înregistrarea proprietarilor și terenurilor în cartea funciară. Cea dintâi fază presupune înregistrarea sistematică în 19 comune din 13 județe, ceea ce înseamnă 150.000 ha și 226.000 de imobile. Județul Suceava este inclus în această etapă pilot cu unitatea administrativ-teritorială Moara. În faza a doua, proiectul va fi extins în 60 de comune din 15 județe, incluse fiind și cele 4 comune sucevene amintite. Potrivit unei informări a Oficiului de Cadastru și Publicitate imobiliară Suceava, în cadrul proiectului de la Moara, firma prestatoare se află în faza de prelucrare a informațiilor tehnice și juridice colectate în teren pentru aproximativ 10.000 de imobile, urmând ca acestea să fie verificate, validate, publicate și integrate în sistemul informatic eTerra. Proiectul ar avea ca avantaje consemnarea situație reale a proprietăților și proprietarilor în registrele de evidență a primăriei; facilitarea tranzacțiilor imobiliare; inventarierea imobilelor rămase la dispoziția primăriei; atragerea investitorilor străini; actualizarea registrelor agricole și scurtarea termenelor de eliberare a certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire și certificatelor de rol fiscal. Proiectul „Cesar” are la bază un acord de împrumut de 51,4 milioane de euro, semnat pe 28 decembrie 2007 între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, termenul de finalizare al acestuia fiind 30 iunie 2013.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: