Pentru grupa I sau a II-a de muncă

Peste 46.000 de pensionari au beneficiat de creșteri de pensie

Pe parcursul anului 2011, 46.379 pensionari din județul Suceava au beneficiat, conform dispozițiilor art. 169 din Legea 263/2010, de o creștere a punctajelor anuale privind plata pentru activități desfășurate în locuri încadrate în grupa I sau a II-a de muncă.
 

„Anul trecut a fost caracterizat prin aplicarea Legii 263 din 2010 și numărul mare de cereri depuse și nesoluționate din cauza modificărilor în programul informatic de stabilire și recalculare a drepturilor de pensii. Însă, printr-un efort deosebit, am reușit realizarea în termenul legal a cererilor de înscriere la pensie, precum și a celor de recalculare a drepturilor de pensie, în baza documentelor suplimentare prezentate de pensionari”, se reliefează într-o informare a Casei Județene de Pensii, semnată de directorul executiv Camelia Chitul. Potrivit art. 169 din Legea nr. 263/2010, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă, beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade. Este vorba despre o majorare cu 50% pentru intervalele în care s-a muncit în locuri încadrate în grupa I de muncă și cu 25%, în cazul grupei a II-a de muncă. De această creștere a punctajelor anuale beneficiază și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001-2 noiembrie 2008 inclusiv, numai în situațiile în care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare prevăzute de legislația în vigoare în perioada respectivă. Creșterile punctajelor anuale nu se aplică în situația în care, la recalcularea pensiilor în conformitate cu prevederile OUG nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, cu modificările și completările ulterioare, s-a utilizat pentru determinarea punctajului mediu anual vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului la pensie prevăzută de acte normative cu caracter special.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: