Screening gratuit pentru depistarea precoce a glaucomului

„Săptămâna mondială a glaucomului” va fi marcată la Suceava în perioada 11-17 martie, prilej cu care Clinica Oftalmologică Novaoptic, în colaborare cu Lions Club Suceava, ne invită la Galleria Mall Suceava, duminică, 11 martie, de la ora 15, la proiecția filmului „Going Blind”.
 

Cu ocazia evenimentului, vor fi efectuate gratuit măsurări ale presiunii oculare, pentru depistarea precoce a glaucomului, ne-a informat dr. Cristina David, directorul clinicii. „Going Blind” este un film produs de regizorul american de filme documentare Joseph Lovett, care a documentat experiențele celor care și-au pierdut deja vederea sau sunt pe cale să și-o piardă, pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la importanța controalelor oftalmologice periodice. El însuși, bolnav de glaucom, regizorul Joseph Lovett și-a pierdut vederea treptat, fiind diagnosticat acum 20 de ani. Anul acesta, sloganul „Săptămânii mondiale a glaucomului” este “Nu lăsa glaucomul să îți întunece viața!” „Săptămâna mondială a glaucomului este consacrată pentru a pleda dreptul fundamental al fiecărei persoane pentru o vedere sănătoasă. Este un eveniment care se bucură de atenție la nivel mondial în fiecare an, având ca obiectiv conștientizarea publicului asupra glaucomului, ca principal factor de risc la pierderea progresivă a vederii sau chiar orbire, informarea oamenilor cu privire la importanța detectării precoce a glaucomului și instituirea tratamentului în timp util”, a declarat dr. Cristina David. Glaucomul netratat duce la orbire Glaucomul este a doua cauză de orbire pe plan mondial, iar, spre deosebire de cataractă, în care pierderea vederii este reversibilă, netratat, glaucomul duce la pierderea definitivă a vederii, mai precizează medicul oftalmolog: „Din nefericire, aproximativ 10% din pacienții diagnosticați cu glaucom evoluează spre pierderea definitivă a vederii, deși au fost monitorizați permanent. Nu există niciun remediu pentru a vindeca glaucomul, care nu se poate vindeca, iar vederea pierdută deja nu poate fi recuperată. Prin medicație sau intervenție chirurgicală, este posibilă stoparea pierderii vederii. Deoarece glaucomul cu unghi deschis este o boală cronică, trebuie monitorizat pe viață, diagnosticul precoce fiind primul pas pentru conservarea vederii. Începând de la bebeluși și până la seniori, fiecare dintre noi putem fi candidați pentru glaucom. Pacienții în vârstă sunt mai mult expuși la acest risc, dar bebelușii pot dobândi congenital această afecțiune. De asemenea, și tinerii pot fi suspecți de glaucom”. Glaucomul se poate instala uneori fără a prezenta simptome, cel mai bun mod de a-l preveni fiind controalele periodice. „Vrem ca oamenii care nu au fost în pericol de a-și pierde vederea să efectueze controale oftalmologice periodice. Încurajăm oamenii care și-au pierdut vederea să apeleze la terapia low vision, să se informeze mai mult și sperăm ca medicii oftalmologi să fie mai mult implicați în menținerea calității vieții pacienților lor și să le recomande utilizarea dispozitivelor oftalmologice low vision”, a conchis Cristina David.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: