Pentru reabilitarea termică se așteaptă un nou proiect

3 milioane de lei au fost alocați de municipalitatea suceveană, prin bugetul pe anul 2012, pentru cofinanțarea proiectului MDRT de reabilitare termică a clădirilor cu fonduri de la Comisia Europeană, a declarat recent, primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat însă că, în noile condiții, așteaptă ca ministerul să anunțe un alt proiect și apoi va decide ce se va face cu aceste fonduri.
 

„Să vedem strategia ministerului. Noi am făcut studiul pentru fonduri europene. Dacă va fi alt proiect, vom vedea cum vom folosi fondurile”, a spus Lungu. Ministrul dezvoltării regionale și turismului, Cristian Petrescu, a declarat, vineri, la Suceava, că șansele pentru asigurarea finanțării programului de reabilitare termică a blocurilor din fonduri europene sunt mici și că din bugetul MDRT trebuie alocată o cotă mai mare pentru acest program. Întrebat dacă programul de anvelopare a clădirilor anunțat de fostul ministru Elena Udrea, ce urma să fie finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, mai este valabil, el a răspuns că șansele sunt mici. “Discuțiile la Comisia Europeană au fost de a muta fonduri de pe Fondul Social pe acest program. Șansele sunt foarte mici”, a precizat Petrescu. El a arătat că anunțul făcut în luna decembrie a anului trecut de fostul ministru al dezvoltării s-a bazat pe un aviz informal pozitiv. “A fost un aviz informal pozitiv. Lucrurile s-au schimbat pe parcurs”, a spus Petrescu. Primarul Ion Lungu anunțase nu demult că primăria a primit din partea asociațiilor de proprietari cereri pentru reabilitarea termică a 15.649 de apartamente din municipiu, dintre care pentru 3.551 de apartamente sunt deja întocmite studii tehnice și documentele de audit energetic. El a spus că municipalitatea a transmis Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului o cerere pentru finanțarea reabilitării termice a 7.500 de apartamente și și-a exprimat încrederea că vor fi finanțate lucrările de reabilitare termică măcar pentru cele 3.551 de apartamente cu documentația deja depusă. Pentru cele 15.649 de apartamente pentru care s-au depus cereri în vederea reabilitării termice, costul estimat este de 71 de milioane de euro, în timp ce pentru cele 3.551 de apartamente cu documentația depusă costurile sunt evaluate la 18,2 milioane de euro, municipalitatea asigurând fonduri de cofinanțare de 2%. Fostul ministru al dezvoltării regionale și turismului anunța, la sfârșitul lunii decembrie 2011, că în 2012 MDRT intenționează să reabiliteze termic circa 250.000 de apartamente, după ce a primit avizul Comisiei Europene de a transfera pentru reabilitare sume de la alte programe. Ea a afirmat, în 20 decembrie 2011, că reabilitările termice cu fonduri europene vor începe în primăvara acestui an și că oficialii europeni au fost de acord cu realocarea a 360 de milioane de euro de la alte programe operaționale sectoriale pentru reabilitarea termică a clădirilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: