La cursurile pentru screeningul de cancer de col uterin, colon și sân

S-a prelungit termenul de înscriere

Medicii care doresc să participe la cursurile de instruire pentru screeningul de cancer de col uterin, colon și sân se mai pot înscrie până pe 15 martie, dată până la care s-a prelungit termenul limită de înscriere, în cadrul programului „Instruire și prevenție pentru o viață sănătoasă”, desfășurat de Ministerul Sănătății.
 

Reamintim că, prin proiect, s-a estimat că 175 de medici de familie suceveni se pot înscrie la cursuri, fie pentru a deveni instructori, fie pentru a intra în programul de screening, dar și medici specialiști, care vor fi selectați după ce își vor prezenta intenția de a participa. Potrivit dr. Irina Badrajan, secretarul Colegiului Medicilor Suceava și al Asociației Județene a Medicilor Generaliști Suceava, medicii de familie suceveni sunt interesați de acest program, deși nu se știe clar cum vor fi plătiți atunci când vor participa efectiv la screening. „Programul este excepțional, dar nu știu în ce măsură se va plăti și cine va citi lamele, fiindcă medicii de laborator sunt foarte puțini”. Despre screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin și de sân, MSP vorbește de 2-3 ani ca fiind foarte necesar în contextul în care aceste forme de cancer reprezintă principalele cauze de deces în România. Conform statisticilor, România se situează pe primul loc în Europa atât în privința incidenței cancerului de col uterin, cât și în cea a ratei mortalității din cauza acestui tip de cancer, rată de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est și de 6 ori mai mare decât media din statele membre ale Uniunii Europene. În cadrul proiectului “Instruire și prevenție pentru o viață sănătoasă”, vor fi recrutați 132 medici specialiști care vor deveni instructori naționali pentru 7.200 medici, dintre care 6.000 sunt medici de familie, 1.200 fiind medici specialiști din domeniile anatomie patologică, medicină de laborator, sănătate publică-epidemiologie, radiologie-imagistică medicală și medicină nucleară, obstetrică ginecologie și gastroenterologie.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI