Utilizarea de către psihologi a „timbrului profesional” se amână cu o lună

De 1 martie, în ziua pentru care se anunțase începerea aplicării dispoziției președintelui Comitetului director al COPSI privind evidența profesională a psihologilor cu drept de liberă practică prin certificarea actelor profesionale ale acestora prin aplicarea unui „timbru profesional”, un comunicat al președintelui COPSI, prof. univ. dr. Mihai Aniței, a anunțat că dispoziția respectivă se va aplica de la data 1 aprilie.
 

Amânarea este justificată oficial prin „stadiul implementării programului de evidență informatică realizat de Compania Națională Poșta Română SA”. În același context, se anunța că până ieri ar fi urmat să fie elaborate și „norme de aplicare ale actului administrativ cu caracter normativ”. Așadar, nu este exclus ca și absența acestor norme să fi fost de natură să impună amânarea utilizării „timbrului psihologic”. Deși psihologii au cam evitat să se pronunțe public cu privire la dispoziția conducerii structurii profesionale naționale care îi reprezintă și, mai ales, le acordă dreptul de liberă practică, anunțarea acesteia a fost urmată, pe internet, de numeroase proteste, unele vizând inclusiv absența unor consultări mai adânci, în teritoriu, a șefilor COPSI cu psihologii, pe acest subiect. Deși oficial motivarea colegiului a fost realizată în termeni general-administrativi – securizarea actelor profesionale reprezintă „o nouă etapă în organizarea exercitării profesiei de psiholog în România, necesară pentru evidența profesională a psihologilor și pentru creșterea gradului de încredere a populației/ beneficiarilor în serviciile psihologice prestate de profesioniști” –, psihologi care au participat recent la formări susținute cu persoane de la vârful COPSI au evocat, pe forumuri de specialitate, că li s-au relatat situații în care s-ar fi aflat psihologi de diverse specializări (muncă, transporturi, clinică) care ar fi eliberat documente conform cărora rezulta că ar fi avut și până la 70-80 clienți/zi(!), ca și cazuri de persoane fără drept de liberă practică care acordă servicii psihologice (sau cu drept de liberă practică pe alte specializări decât cele în care acordă servicii). Prin urmare, s-ar înțelege că utilizarea „timbrului profesional” ar avea în vedere cu precădere astfel de situații.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: