La Scaunul Sucevei, în inspecție…

Un ministru bate-n poartă la Cetate

Lucrările de consolidare și reabilitare ale Cetății de Scaun a Sucevei au fost inspectate, ieri, de ministrul dezvoltării regionale și turismului, Cristian Petrescu, care a fost însoțit de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și de primarul Sucevei, Ion Lungu. Petrescu a recunoscut, cu această ocazie, că este pentru prima dată când vizitează Cetatea de Scaun a Sucevei.
 

Potrivit reprezentanților firmei care execută lucrările din proiect, stadiul lucrărilor de consolidare este de peste 30%, iar în paralel se află în derulare și celelalte lucrări, inclusiv cele din zona de protecție. Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că stadiul lucrărilor este în grafic și și-a exprimat încrederea că proiectul va fi finalizat înainte de data prevăzută potrivit contractului. Ministrul turismului a spus, ulterior, într-o conferință de presă, că a mai fost în vizită în județul Suceava, în urmă cu mai mulți ani, dar că nu a ajuns și în municipiul reședință de județ și că a vizitat doar mănăstiri. Licitația pentru restaurarea Cetății de Scaun a Sucevei a fost adjudecată de un consorțiu al cărui lider este General Construct SA Suceava, alături de firmele sucevene Loial și Restaco pentru partea de instalații și, respectiv, restaurare și Grup Corint Alba Iulia, care are experiență în restaurarea unor monumente medievale. Contractul pentru proiectul “Reabilitarea Cetății de Scaun a Sucevei și a zonei de protecție a acesteia”, promovat prin POR, a fost semnat în februarie 2010 de ministrul dezvoltării regionale și turismului Elena Udrea cu președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur. Consiliul Județean Suceava a cerut Ministerului Culturii, în luna ianuarie 2011, începerea procedurilor de înscriere a Cetății de Scaun a Sucevei în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificații al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375-1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din “fortul mușatin” care a fost nucleul inițial al Cetății de Scaun.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: