Tradiții, obiceiuri

Dacă încă nu ne este a crede că va fi venit primăvara, începutul calendaristic al anotimpului a sosit așa cum știm dintotdeauna că trebuie să vină: cu fire răsucite alb-roșu, dăruite, ca-n Bucovina, mai cu seamă de femei și fete, cu multe primăvăratice flori care, cel puțin o zi, s-au etalat pe la colțuri de străzi spre a fi cumpărate și dăruite. S-ar putea zice, așadar, că la noi tradiția rezistă, împotriva contaminărilor muntenești (de altfel, până și DEX spune că mărțișorul se oferă „mai ales femeilor și fetelor”, se înțelege, ca parte a unui ritual de curtare); deși sunt și cazuri când bărbații sunt cei care oferă ori chiar și cazuri în care – ca în chip de menținere a unor „alianțe” – femeile își oferă mărțișoare unele altora.
 

L.D. CLEMENT

Din câte se știe odinioară, mărțișoare se pot dărui și-n zilele ce urmează, însă de-acum preocupările cele mai serioase bat în altă parte. Se apropie ziua de 8 Martie, probabil unica sărbătoare cu istorie de stânga ce are șanse să rămână (și pentru că, în urmă cu câteva decenii, a fost consfințită de ONU). Zi a mamei, a femeilor și, potrivit unui obicei românesc vechi tot de câteva decenii, zi a doamnelor învățătoare și profesoare. La Suceava, din informațiile pe care le avem, în acest an, obiceiul costă între 10 și 50 lei/elev „cu clasa”, plus, eventual, investițiile individuale suplimentare, uneori efectuate cu gândul că dacă dăscălița va avea o zi și o primăvară frumoasă, până și elevul cel ștrengar ar putea avea o primăvară școlară lipsită de furtuni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: