Suceava, județul cu mii de persoane cu dizabilități

> Peste 830 de persoane trăiesc în centrele de recuperare și probabil nu se vor întoarce niciodată acasă > DGASPC Suceava are în evidențe 17.364 de persoane cu dizabilități, dintre care 7.060 cu handicap grav
 

Din cei aproape 850 de adulți ce-și duceau anul trecut traiul în centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din județ, abia 9 persoane, adică abia 1% dintre ele, s-au întors să trăiască, atât cât se poate de normal, în familiile din care provin. Pentru ceilalți 99% din numărul bărbaților și femeilor trecuți de 18 ani din cele 7 centre consacrate și o locuință maxim protejată din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, întoarcerea “acasă” este, în continuare, un vis interzis. Cei mai mulți dintre adulții asistați social nu se pot descurca singuri în comunitate din cauza afecțiunilor pe care le au, iar pentru foarte mulți familia nu-și asumă responsabilitatea de a le purta de grijă. La fel de mulți nici nu mai au unde se întoarce, pentru că nu mai au casele lor, nu mai au rude apropiate, iar cele îndepărtate “nu se bagă”. CRRN Sasca Mică continuă să fie centrul cu cei mai mulți beneficiari de servicii sociale din județ, reprezentând “acasă” pentru nu mai puțin de 420 de oameni cu handicapuri neuropsihice. Pentru ei, s-au finalizat, anul trecut, cu bani europeni, două proiecte. Cu ajutorul primului, cel mai vechi dintre pavilioanele pentru adulți și antica spălătorie a centrului au fost reabilitate, modernizate și utilate. Prin al doilea proiect, numit “Gospodina”, s-a reabilitat, reamenajat și modernizat și bucătăria de la CRRN Sasca. Probabil pe viață va însemna “acasă” și CRRN Costâna, unde trăiesc în grija statului circa 190 de asistați social, alți 36 la CRRN Mitocu Dragomirnei, unde funcționează și locuința maxim protejată în care se gospodăresc, atât cât se poate, singuri, 10 dintre cei mai puțin bolnavi dintre beneficiari. În CRRN Pojorâta și CRRN Zvoriștea trăiesc în prezent 76, respectiv 60 de persoane cu afecțiuni neuropsihiatrice. Cu ceva timp în urmă, primul centru era cunoscut ca locul unde se retrăgeau să moară cei mai bătrâni dintre asistații social ai județului, iar al doilea, ca locul pentru cei cu mințile avariate de alcoolul băut toată viața. Între timp, cele două centre oferă servicii sociale ca și în celelalte, pentru alte zeci de oameni care n-ar putea supraviețui, altfel, în comunitate. Asistați social cu cele mai grave handicapuri fizice și psihice sunt îngrijiți la CRRN și în locuințele protejate “O nouă viață” de la Siret, unde trăiesc 39 de suflete. Întregul sistem de protecție socială pentru adulți al DGASPC Suceava are în evidență și în plată exact 17.364 de persoane cu dizabilități. Aproape 7060 suferă de handicapuri grave, peste 9250 au un grad de handicap accentuat și peste 1050 suferă de handicap mediu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: