Peste 4000 de minori, până în 10 ani, trăiesc fără părinții plecați la muncă

> 160 de copii au depășit problemele de “dor” numai după consilierea psihologică oferită de specialiștii DGASPC > Împinși de nevoia unui loc de muncă, părinți din Zvoriștea au lăsat acasă și sugari!
 

Aproape 9200 de minori din județul Suceava continuă să trăiască în prezent fără grija unuia sau chiar a ambilor părinți nevoiți să-și câștige existența muncind în străinătate. Se află în această situație nu mai puțin de 6335 de familii din aproape toate localitățile județului. În 111 din cele 114 unități administrativ-teritoriale există minori, băieți și fetițe, între 0 și 18 ani, care nu-și văd părinții, probabil, decât o dată pe an. Peste 3000 de copii lăsați acasă nu au lângă ei nici mamă și nici tată, ci doar bunici, unchi sau mătuși, singurii cu care pot împărtăși bucuriile și frământările lor de fiecare zi. Pentru alți aproape 800 situația se prezintă la fel, ei neavând decât un singur părinte întreținător, plecat la rându-i să muncească dincolo de granițele țării. Câteva zeci, de care nimeni nu putea avea grijă, au fost instituționalizați în centre. Conform evidențelor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, peste 4000 dintre minori au până la 10 ani, vârste fragede la care dragostea și atenția mamei și tatălui sunt vitale. Cum viața a rămas grea iar acasă nu sunt locuri de muncă, mii de copii suceveni suportă la rândul lor consecințele faptului că, în căutare de câștig, părinții lor au devenit un fel de “cetățeni planetari”. Unii micuți tânjesc după dragostea părintească, alții s-au obișnuit să-și ducă viața având părinți doar la telefon sau prin intermediul internetului. Pentru cei care nu reușesc să depășească nevoia acută de afecțiune părintească, DGASPC Suceava pune la treabă psihologii serviciilor de specialitate pentru a-i consilia pe copiii cu probleme și a-i face să înțeleagă ceea ce, de cele mai multe ori, rămâne de neînțeles, anume de ce mama sau tata ori niciunul dintre ei nu este cu ei de ziua lor, de Crăciun, de Paști… De astfel de ajutor au avut nevoie anul trecut circa 160 de minori. Bosanci, localitatea cu cei mai mulți copii singuri Comuna Bosanci este localitatea în care se găsesc cei mai mulți copii – 330 la număr – cu părinții plecați la muncă prin lume, alți peste 300 fiind în Zvoriștea. În această localitate, nevoia unui loc de muncă a făcut ca părinții să lase acasă chiar și sugari, 30 de copii cu vârsta de până la 1 an fiind în această situație. Încă aproape 2300 de minori fără un părinte sau ambii părinți se regăsesc în prezent în doar 10 localități din județul Suceava: Râșca (210), Gura Humorului (220), municipiul Suceava (225), Dolhasca (231), Marginea (239), Cacica (241), Baia (272), Frătăuții Noi (279), Dumbrăveni (282), Verești (295). De partea cealaltă, sunt 3 excepții, comunele Șaru Dornei, Izvoarele Sucevei și Moldova Sulița, unde nu există copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Pentru că nu și-au mai găsit de muncă afară sau pentru că s-au săturat să stea departe de casă, anul trecut s-au întors definitiv în familie aproximativ 200 de suceveni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: