După luștri

Au trecut 4 luștri (un lustru = 5 ani) și ceva de când, periodic, se vorbește despre lustrație și de când, periodic, se tace despre lustrație. Cât s-a tăcut, îndepărtarea (…vremelnică) – în scop, nu?, de asanare morală, dar și structurală a societății românești – a unor iluștri inși aflați pe diverse trepte ale mult hulitului aparat al sistemului totalitar de până în ’89 ar fi avut un rost. Acum, că iar se vorbește, pare să aibă altul. Diluat, dar nu cu totul lipsit de sens.
 

L.D. CLEMENT

Bref, vreme de peste 20 de ani, destui dintre cei care vor fi avut de ce să(-și) poarte grija unei legi a lustrației s-au eliminat natural, duși singuri la judecata aceea pe care nu oamenii o fac; alții, printr-un efect al democrației noastre așa cum e, n-au trecut de ciururile și sitele scrutinurilor anterioare; iar alții au scăpat și nu puțini au beneficiat de un sistem în care au fost oase și rărunchi. Acum, la urmă și înainte de o altă urnă, scoasă pe nepusă masă din pălăria cu minuni a legislativului, scuturată de praf și pe alocuri lustruită, se pare că vom avea, totuși, o lege a lustrației. Ei, și? Abia aici surpriza. Căci dacă va fi să fie, se va vedea pe urmă în contra cui și mai ales pro cui va fi. Adică, foarte exact, cine vor fi lustrabilii (la mâna CNSAS, dacă estimp nu li se vor fi neantizat dosarele) și cine vor fi iertații. Și cine sunt, deja, iertați. Definitiv.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: