Pe râurile Bistrița, Dorna și Moldova

Niciun pericol de zăpoare

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava informează că monitorizează de două ori pe zi râurile Bistrița, Dorna și Moldova, în eventualitatea că pe cursul acestora ar putea apărea zăpoare și, deci, pericol de inundații.
 

Militarii stau cu ochii cu precădere pe zonele critice, cele în care, în ultimii ani, gheața adunată odată cu încălzirea vremii a dus la aglomerări de sloiuri de gheață și la creșterea nivelului apelor. Din fericire, aflăm că situația actuală nu se arată cu nimic periculoasă cât timp la munte este în continuare frig, există încă zăpadă multă, iar pe porțiunile cu gheață de pe râuri aceasta este compactă și groasă. Ieri dimineață, în zona Dornei, se înregistrau încă -15 grade Celsius, o temperatură mai mult decât liniștitoare privind topirea stratului solid de la suprafața apelor. „Pentru ca gheața să se topească avem nevoie de temperaturi pozitive atât ziua, cât și noaptea. Cât timp acestea sunt încă negative, chiar și numai noaptea, nu e niciun pericol. Din păcate nu se pune problema să dinamităm gheața, pentru că apele au un debit foarte mic, care n-ar putea prelua bucățile de gheață”, a declarat col. Ioan Burlui, șeful ISU Suceava. Zăporul este definit de pompieri drept un fenomen hidrometeorologic ce determină îngrămădirea sloiurilor de gheață pe un sector de apă curgătoare, cu îngustarea și chiar blocarea secțiunii de scurgere, determinând ridicarea nivelului în amonte și scăderea acestuia în aval. Frecvența de instalare a fenomenului poate fi anuală și, în unii ani, bi- sau chiar trianuală, în funcție de starea hidrometeorologică din bazinul hidrografic respectiv. În general, zăpoarele apar la temperaturi care se mențin pentru o perioada îndelungată sub -10 grade Celsius, fluctuații mari de temperatură de la zi la noapte și de la o zi la alta, pătrunderea unor mase de aer mai cald care cauzează încălzirea din amonte în aval, urmată de desprinderea prematură a ghețurilor din albii și antrenarea sloiurilor peste formațiunile de gheață din aval, având ca efect formarea zăpoarelor, cu creșteri bruște ale nivelului apei în amonte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: