Peste 60 de milioane mc de deșeuri miniere poluează județul Suceava

> În județ sunt luate în evidență și monitorizate 71 de perimetre miniere cu activitatea sistată > Principalul factor de risc pentru mediul natural și comunitățile umane îl reprezintă fostele unități de preparare a minereurilor > Iazul de la Tărnicioara are circa 80 metri înălțime, ocupă 28,5 de hectare și conține 15,5 milioane de tone de steril
 

După 1990, în județul Suceava, în ritm lent, dar sigur, majoritatea activităților miniere de explorare, exploatare și preparare a minereurilor și-au încetat activitatea, în principal din cauze economice, dar și ecologice. Aceasta este opinia specialistului în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava Anca Ionce. Consilierul dr. inginer Anca Ionce precizează că, din totdeauna, mineritul a avut un dublu rol în dezvoltarea economico-socială, respectiv atât ca domeniu de aplicare a noutăților științifice și tehnice, cât și ca furnizor de materii prime necesare industriei și transporturilor, fiind un factor decisiv în detașarea unor zone geografice. Din acest punct de vedere, județul Suceava se remarcă prin bogate zăcăminte de minereuri cuprifere, mangan, sare, uraniu, baritină, sulf, gaze naturale, roci utile, turbă, ape minerale, huilă. „Activitatea industrială dezvoltată a județului Suceava, până la nivelul anilor ’90, în special cea din industria minieră, a celulozei și hârtiei, zootehnică și din construcții mașini, a lăsat în urmă, odată cu închiderea activităților, situri afectate de depozitarea materialelor și deșeurilor rezultate din aceste activități sau ca urmare a poluărilor accidentale”, arată Anca Ionce. Cel mai relevant exemplu în acest sens îl constituie activitățile miniere, după sistarea lor rămânând zone cu grave probleme de mediu, precum Călimani, Tarnița – Ostra, Fundu Moldovei, Iacobeni – Ciocănești și Crucea, aceasta din urmă în ceea ce privește extragerea minereurilor radioactive. Astfel, la această dată, în județul Suceava sunt luate în evidență și monitorizate 71 perimetre miniere cu activitatea sistată, dintre care 36 provin din cercetare-explorare geologică, 32 din exploatarea de zăcăminte, iar 4 sunt adiacente fostelor unități de preparare a substanțelor minerale utile. Deșeurile miniere sunt depozitate în 190 de halde de steril, provenite din exploatarea substanțelor minerale utile, ele ocupând o suprafață de 280 ha și având un volum de 45,52 milioane mc. La acestea se adaugă cele 8 iazuri de decantare, cu depozite de steril din preparare, care, la rându-le, sunt întinse pe 95 ha și au un volum de 14,63 de milioane mc. Anca Ionce semnalează că principalul factor de risc pentru mediul natural și comunitățile umane îl reprezintă fostele unități de preparare a minereurilor din județul Suceava, cu depozitele de steril aferente. Pe această linie, cele mai recente intervenții datează din 2011, an în care s-au făcut lucrări de punere în siguranță și ecologizare a iazului de decantare Tărnicioara, executantul fiind SC Cominco București, iar valoarea lor este de 5,34 milioane de lei. Iazul a deservit uzina de preparare a minereului complex și baritinei de la Tarnița, are circa de 80 metri înălțime, ocupă 28,5 ha și conține 15,5 milioane de tone de steril uzinal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: