Arta conversației

S-a întâmplat ca deunăzi să mă văd și să mă necăjesc încercând a tăifăsui un pic cu o cunoștință destul de veche. Nu ne mai văzurăm de vreo 2-3 ani și, la reîntâlnire, am sesizat la ea o politețe antrenată și o afecțiune construită. Plus pupici slavi pe obraji, pe care nu-i așteptam. Așadar, să schimbăm vorbe. Știam că respectiva persoană urcase cam toate treptele într-o profesie cu preț pentru unii (nu, nu pentru toți), că a intrat cu elan în afaceri și că-i merg strălucit într-o vreme când alții se plâng că le merg prost, știam că dacă le face se ocupă și cu ceva politică (de fapt, încă nu mi-e clar dacă afacerile mănoase au atras-o în politică ori dacă politica a ghidat-o spre așa afaceri; dar mi-e limpede că astea merg mână în mână!).
 

L.D. CLEMENT

Iar dacă am trecut de la obraji la cuvinte, e de la sine înțeles că celălalt a avut primul cuvânt. Și-a început să-mi spună (cu un firesc de parcă întrerupseserăm un astfel de dialog tocmai alaltăieri) despre vreo două restaurante, pasămite selecte, din urbe; să-mi ceară opinii și lăsându-mă mut, fiindcă nu le trecusei vreodată pragul (și știu bine că nici nu sunt dintre cei care au cu ce să-l treacă), opinii inclusiv despre decorațiunile lor interioare și… chelnerița aia bună. Aflu că mai are ceva de aranjat în vila cea nouă și mă întreabă dacă nu știu un arhitect sau și pe cineva priceput în a identifica piese anume pentru livingul cel nou cu aer vintage. Apoi mă consultă în privința unui mecanic pentru automobilul său destul de rar pe la noi. Și, neavând eu vreun răspuns, mă salvează mobilul dumnealui, care-l determină să se retragă, probabil pentru o conversație mult mai importantă. Mă retrag și eu, învățând pe loc că degeaba te străduiești să conversezi când nu știi limbi străine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: