Mai puține investiții, mai puțini suceveni

Scăderea populației Sucevei, în ultimii 10 ani, este cauzată de lipsa investițiilor. Aceasta este concluzia dezbaterilor derulate în ultima perioadă cu reprezentanți ai comunității sucevene din toate domeniile de activitate într-un proiect intitulat „Suceava gândește”, inițiat de Asociația pentru Suceava.
 

Sociologul Adrian Botezatu, membru al Asociației pentru Suceava, a declarat, ieri, în cadrul prezentării rezultatelor proiectului ”Suceava gândește”, că în cadrul acestei acțiuni s-au organizat, în ultima perioadă, dezbateri cu reprezentanți ai comunității locale despre viitorul orașului Suceava. El a spus că recensământul efectuat la finalul anului trecut a arătat că populația orașului a scăzut în perioada 1992-2011 cu 24%, de la 114.462 locuitori la 86.282 locuitori, în timp ce orașe care au atras investiții, au creat parcuri industriale și au creat locuri de muncă au reușit să controleze mult mai bine migrarea propriei populației, exemplificând cu municipiul Cluj-Napoca, unde scăderea este de 6% sau Timișoara, cu 9%. Adrian Botezatu a arătat că discuțiile multidisciplinare au concluzionat că, în contextul competiției acerbe între regiuni pentru atragerea de resurse, este absolut necesar ca municipiul Suceava, dar și județul Suceava să formuleze politici coerente de dezvoltare economico-socială. „În urma datelor recensământului, se constată că județul Suceava este pe locul 8 în ceea ce privește populația, dar pe locul 17 în ceea ce privește PIB, și aceasta din cauză că urbanul este foarte puțin dezvoltat și nu este atractiv pentru mediul investițional, ceea ce reprezintă un handicap pentru poziționarea județului într-un top al dezvoltării social-economice, dar și pentru reducerea decalajelor față de alte zone”, a spus Adrian Botezatu. El a menționat că, în aceste condiții, sunt necesare soluții pentru dezvoltarea urbană a județului, în special pentru dezvoltarea municipiului reședință de județ. Adrian Botezatu a subliniat că prin dezbaterile inițiate de Asociația pentru Suceava s-au conturat propuneri cu privire dezvoltarea municipiului prin crearea în zona metropolitană de parcuri industriale și atragerea de investiții care să creeze locuri de muncă, dezvoltarea de noi zone rezidențiale, amenajarea râului Suceava ca zonă de agrement, dezvoltarea mai multor baze sportive și de agrement pentru activități de masă, crearea unei grădini publice de mari dimensiuni, echilibrarea cromatică a fațadelor, amplasarea de statui ale personalităților cu relevanță locală, demararea proiectului unei centuri de ocolire spre Botoșani, construcția unui mall administrativ, pentru a facilita relația cetățeanului cu autoritățile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: