Ducere de nas

Potrivit unui studiu realizat de GfK, numai 4% dintre utilizatorii români de informație mediatizată pe Internet ar fi dispuși s-o plătească; alți 22% ar vrea însă ca această informație să fie gratuită, dar asociată unei informații cu sens publicitar (care, zicem noi, să fie consumată, dar poate mai curând ocolită!). Iată, și astfel poate fi ilustrat contextul actual când atâtea voci (de cunoscători, de aproximativ cunoscători și de ageamii) se ridică, bunăoară, pentru „libertate” și „democrație” pe net, în sensul ca tot ce este astfel depozitat și vehiculat să fie „la liber”.
 

L.D. CLEMENT

Cel mai probabil e că, treptat, nu va mai fi; sau va fi gratis doar informația foarte interesată a unor instanțe care o doresc propagată și consumată repede și pe nemestecate, într-un anume sens (cum sunt adesea – și vor fi! – anumite informații politice, financiare, comerciale, inclusiv cele menite să inducă „tendințe de consum”, iar apoi consumuri reale). Altfel, ce poate fi gratis pe lumea asta?! A fi ferm în a zice că nu vrei să plătești ce citești, ce vezi și ce asculți să însemne, poate, că ești de aceeași opinie când este vorba despre ce introduci în gură sau despre ce pui pe tine? O asemenea logică se împotmolește imediat în adevărul că mai tot ce înghiți ieftin (nu gratis!) implică riscul de a fi nociv ori ce îmbraci/ încalți ieftin (nu gratis!) să te țină… exact de cât ai plătit. Din nefericire însă, și în adevărul că sunt atâția dintre noi care încă preferă contrafacerea ieftină, minciuna, cărora (din comoditate, nu din altceva) le place să fie duși de nas!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: