Dr. Petrea Dulgheru, șeful DSVSA:

Efectivele de animale nu sunt în cădere liberă !

> Dulgheru avertizează că îmbătrânirea forței de muncă din mediul rural, respectiv din gospodăriile populației, va avea consecință o scădere accentuată a efectivelor de animale > El remarcă existența, în județul Suceava, a circa 80 de ferme de bovine autorizate, care cresc animale în regim intensiv, eficient și cu profit
Numărul bovinelor din județul Suceava nu este într-o cădere liberă, așa cum ar fi lăsat de înțeles datele oficiale ale Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Agricolă Suceava, a declarat ieri, directorul executiv la Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), dr. Petrea Dulgheru. Pentru a-și justifica afirmațiile, șeful DSVSA a pus ca zălog baza națională de date a ANSVSA referitoare la animalele identificate, pe care se fac acțiuni sanitar-veterinare și în raport cu care proprietarii primesc subvenții.
 

Conform respectivei baze, în 2010, la sfârșitul trimestrului al patrulea, în județ erau crescute 170.221 de bovine, pentru ca, peste 1 an, să existe doar 169.558 de capete. Dr. Dulgeru arată că, raportată la efectivul sucevean relativ mare, scăderea de 663 de capete este una nesemnificativă și nicidecum de nivelul celei calculate de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, instituție potrivit căreia, la finele anului trecut, în județul Suceava existau 159.000 de bovine, adică cu 10.558 mai puține decât cele din evidențele sanitar-veterinare. La fel, nici diminuarea din intervalul 2010-2011, cu circa 1000 de capete, a numărului de ovine, nu ar fi una relevantă, mai ales în condițiile în care, ca urmare a subvențiilor acordate de la stat, din 2005 încoace efectivele de mioare din județul Suceava s-a dublat, ajungând, anul trecut, la 263.000 de capete. „Într-adevăr, la bovine, în timp, s-a constatat o oarecare diminuare a efectivelor, însă, la ovine, este clară tendința de creștere, în ultimii 7 ani, media fiind, grație subvențiilor, de peste 10.000 de capete în plus pe an”, relevă directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Dulgheru avertizează că îmbătrânirea forței de muncă din mediul rural, respectiv a celeia din gospodăriile populației, va avea drept consecință până la urmă o scădere accentuată a efectivelor de animale. Șeful DSVSA susține că soluția pentru împiedicarea regresului o constituie susținerea financiară a tinerilor, în vederea înființării de noi ferme. „Subvențiile acordate pentru suprafața de teren ar trebui corelate cu numărul de animale deținut. Aceasta pentru că există foarte mulți agricultori care primesc sprijinul financiar pe hectar, însă nu cresc animale”, subliniază dr. Petrea Dulgheru. Oficialul DSVSA remarcă existența, în județul Suceava, a circa 80 de ferme de bovine autorizate, care cresc animale în regim intensiv, eficient și cu profit. „Noi nu avem nevoie de 60.000 de gospodării în care cresc animale, ci în fiecare comună să existe 100 de crescători cu câte 20-30-100 de bovine, cu producție mare de lapte și carne. După cum observăm, în această perioadă a crescut prețul la carnea de bovină, iar dacă oamenii s-ar orienta înspre rase superioare, această activitate ar deveni deosebit de rentabilă”, a explicat dr. Petrea Dugheru, director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: