Azi, lansare la Muzeul de Istorie Suceava: „Planul Districtului Bucovina în 72 secțiuni…”

Un dublu eveniment cultural are loc astăzi, la ora 11, la Muzeul de Istorie – lansarea lucrării bilingve româno-germane „Planul Districtului Bucovina în 72 secțiuni, întocmit după ridicări geometrice în anii 1773, 1774 și 1775 de Departamentul Cezaro-Crăiesc al Statului Major General” și o expoziție care cuprinde materiale cartografice originale.
 

Potrivit organizatorilor, lucrarea a apărut la sfârșitul anului trecut în seria „Restituiri” a Editurii „Karl A. Romstorfer” a Muzeului Bucovinei, este realizată de Ioan Iosep, Constantin Emil Ursu – directorul Muzeului Bucovinei, Simona Palagheanu – directoarea Arhivelor Județene și un colectiv de referenți alcătuit din acad. Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Alexandru Ungureanu, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, prof. univ. dr. Adrian Grozavu și cercetătorul științific dr. Mihai Ștefan Ceaușu. „Planul este o «radiografie» cartografică (cu hărți reprodu-se la scara numerică 1:28.800) a peisajului Bucovinei de la începutul epocii moderne. Lucrarea are o foaie de titlu realizată în manieră medievală. Planul (harta schematică a Bucovinei cu indicarea provinciilor vecine – Galiția, Maramureșul, Transilvania și Moldova) face parte din categoria hărților iosefine (reprezentări cartografice austriece din timpul lui Iosif I) și reproduce planșa policromă, executată manual cu 230 de ani în urmă, hartă care, la vremea aceea, avea o utilitate practică – administrativă, economică, militară și demografică”, precizează reprezentanții Muzeului Bucovinei. Mapa se află deja la vânzare, la standul amenajat la parterul Muzeului de Istorie din Suceava, la prețul de 150 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: