CARP Rădăuți, obligată de Protecția Consumatorilor să restituie unor pensionari sume calculate eronat

> La returnarea unui credit, un pensionar a plătit cu aproape 8900 de lei mai mult decât suma cuvenită > „Situația e comparabilă cu cea în care o bancă serioasă ar băga mâna în buzunarul clientului ei”, crede Elena Oanea, șeful CJPC Suceava
 

Pornind pe urma unor reclamații, Protecția Consumatorilor Suceava a descoperit erori în calcule, dar și rea-voință în restituirea către membrii cotizanți a unor sume de către case de ajutor reciproc ale pensionarilor. În cele 8 reclamații (doar 5 confirmate ulterior) la adresa caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor, oamenii au reclamat refuzul acestora de a restitui sumele depuse de către ei, atunci când au dorit să iasă din CARP, calculul greșit al sumelor de restituit la creditele făcute, dar și existența unor contracte de creditare incorecte, cu informații incomplete și imprecise, care nu specifică tipul de dobândă și cuantumul acesteia. La CARP Rădăuți a fost descoperită, în urma verificărilor, o eroare de calcul prin care un pensionar plătise în plus, la restituirea unui credit, suma de 8875 de lei, bani ce ulterior au fost dați omului înapoi. Prin intervenția comisarilor de la Protecția Consumatorilor, un alt pensionar din Rădăuți a primit înapoi fondul social depus, în valoare de 700 de lei, ce-i fusese refuzat până atunci. De la CARP Gura Humorului, alți doi pensionari au primit înapoi 373 de lei, respectiv 352 de lei, reprezentând cotizații, contribuții, dobânzi. Banii li se cuveneau după ce aceștia renunțaseră la calitatea de membru CARP, dar CARP Gura Humorului le refuzase plata. Deși oamenii și-au primit înapoi banii cuveniți, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Suceava a amendat casele de ajutor reciproc cu suma totală de 21.000 de lei, considerând că acestea au afectat interesele economice ale membrilor CARP. „Aceste CAR-uri se conduc după regulile unei instituții financiare nebancare și e normal să se supună prevederilor legale după care acestea funcționează. Să încasezi în plus de la un om aproape 8900 de lei e o situație comparabilă cu cea în care o bancă serioasă i-ar băga mâna în buzunar clientului său”, a declarat Elena Oanea, șeful CJPC Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI